DOKUMENTARAC O MARINI ABRAMOVIĆ PREMIJERNO NA 64. MARTOVSKOM FESTIVALU

U okviru 64. Martovskog festivala – Beogradskog festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, domaća publika imaće priliku da premijerno pogleda dokumentarni film o Marini Abramović, jednoj od najpoznatijih svetskih umetnica performansa.

Film Prostor između: Marina Abramović i Brazil (The Space in Between: Marina Abramovic and Brazil / Brazil, 2017, trajanje 86 minuta), režirao je Marko del Fiol, a biće prikazan u petak, 31. marta od 21 čas u Velikoj Sali Doma omladine Beograda.

U potrazi za ličnim isceljenjem i umetničkim nadahnućem, Marina Abramović putuje kroz Brazil, doživljavajući svete rituale i otkrivajući svoj kreativni proces. Putovanje se sastoji od dirljivih susreta sa isceljiteljima i mudracima iz brazilskih sela i istražuje granicu između umetnosti i spiritualnosti. Film prikazuje sesije isceljenja sa medijumom Džonom od Boga datim, susrete sa isceliteljima biljem, duhovne ritualie snagom religijskog sinkretizma, šamanske procese i isceljenje energijom kristala po raznim krajevima Brazila. Ovo stvarno putovanje biva okidač za Marinino duboko introspektivno putovanje kroz uspomene, bol i prošla iskustva. Kao mešavina filma koji se zbiva na putu i spiritualnog trilera, ovaj dokumentarni rad donosi jedinstven pristup intimnom kreativnom procesu jedne od najznačajnijih umetnica današnjice.

Ovogodišnji Martovski festival biće svečano otvoren u Velikoj sali Doma omladine Beograda 30. marta sa početkom u 19 časova, projekcijama filmova dvojice velikana domaće kinematografije, Puriše Đorđevića – “Bunker 93” i Ljubiše Samardžića – “Panta rei”.

U revijalnom delu 64. Martovskog festivala biće prikazano još nekoliko reprezentativnih inostranih dokumentarnih filmova. U takmičarskoj konkurenciji biće prikazano preko 80 filmova – kratkometražnih igranih i dokumentarnih, dugometražnih dokumentarnih, animiranih i eksperimentalnih filmova. Pored projekcija filmova u takmičarskom i revijalnom delu programa, ove godine Martovski festival organizuje i brojne radionice, konsultacije i razgovore filmskih stvaralaca, studenata i redovne publike, kao i prateći muzički program (DJ program svake večeri i koncert benda Autopark 1. aprila).

Od 2017. godine, u organizaciji Doma omladine Beograda i sa novim umetničkim direktorom, dramaturgom Bobanom Jevtićem, festival se fokusira na domaću filmsku produkciju dokumentarnih, TV dokumentarnih, kratkih igranih, animiranih i eksperimentalnih filmova, postajući tako nacionalni festival u punom značenju te reči.

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma je stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd, koji je i pokrovitelj Festivala.

Pogledajte još