Prirodan izgled kao druga koža

Bubuljice, crvenilo ili podočnjaci – nema svaka žena savršen ten

Za blistavi izgled zvezda zaduženi su doduše mejk-ap umetnici, ali savršeni, prirodni izgled možete i sami šminkom da postignete, kaže bečki kozmetički stručnjak Helga Fiala-Haslberger. 

Naučnici su dokazali da boja kože lica utiče na procenu starosti. Nesvesno se lica sa ravnomernom bojom procenjuju kao mlađa, a tajna je u refleksiji svetla. Što je ravnomernija boja lica, to je ravnomernija refleksija svetla i time koža izgleda lepše. Kod razlika u boji i nepravilnosti, svetlo se reflektuje u različitim talasnim dužinama, a time se jače vide neravnine. 

Sa samo tri proizvoda se može dočarati prirodan i ravnomeran ten – sa korektorom, tečnom ili čvrstom podlogom i puderom za lice. Ali prethodno treba svako individualno da odgovori na pitanja: Kako da nađem odgovarajuću boju?  Koja podloga ide uz moj tip kože?. 

Podloga mora da se slaže sa bojom i tipom kože. Zato bi boja trebalo da odgovara vašem tenu i da nikako ne bude tamnija, eventualno za nijansu svetlija. Glavno pravilo je da boja na dnevnom svetlu treba da deluje prirodno. Boju probajte na licu tako što nanesete uzanu crtu na bradu ili na obraze i utrljate prstom u kožu. Suva koža zahteva materije koje joj daju vlažnost, dok masna koža traži matirano dejstvo. Normalna i suva koža više vole tečnu podlogu, dok masna koža dobro podnosi kompaktnu podlogu. 

Kad nađete odgovarajuću podlogu nanesite je u tečnom ili čvrstom obliku na obraze, čelo i bradu i razmažite ka spolja. U principu bi trebalo da štedite da ne biste naneli previše. Korektorom u stiku ili kremi prekrijte male nedostatke poput podočnjaka, crvenila ili dosadnih bubuljica. Korektorom u kremi možete i bore da učinite nevidljivim, jer sve što je svetlo na licu ne upada u oči. On je dobar i za učvršćivanje senke za oči, jer je duže drži i ne „razliva“ po kapcima. 

Na kraju je važan puder, jer učvršćuje tečnu podlogu, izravna površinu i matira kožu, a posebno je važan za mešovitu i masnu kožu koja preko dana počne da se sija na čelu, nosu i bradi. Puder se može naneti ili četkicom ili sunđerčićem. Bečki stručnjak savetuje korišćenje četkice, jer je štedljivija, pošto zahvati manje pudera i zato ga ravnomernije nanese na lice. Puder uvek nanosite odozgo na dole da se dlačice na licu ne bi nakostrešile. 

(ComPress)

Pogledajte još