64. MARTOVSKI FESTIVAL: REVIJALNI PROGRAM

Pored preko 80 filmova u takmičarskoj konkurenciji 64. Martovskog festivala – Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, publika će u Domu omladine Beograda imati priliku da pogleda i brojne filmove u revijalnom delu programa, od toga mnogi su domaće premijere.

CENA ULAZNICE PO TERMINU: 200 DINARA. ULAZ NA SVE FILMSKE PROJEKCIJE JE BESPLATAN ZA STUDENTE. SA OVERENIM INDEKSOM, BESPLATNE ULAZNICE MOGU PREUZETI NA INFO PULTU U HOLU DOMA OMLADINE BEOGRADA NA DAN PROJEKCIJE OD 10 ČASOVA.

Četvrtak, 30.03.
Amerikana

15h – Revijalni program

Lazar (DD), r: Stefan Krasić (2016, 56 min, Srbija)

Dokumentarni filma "Lazar", kroz priču o svakodnevnom životu desetogodišnjeg neverbalnog deč aka, bavi se problematikom osoba sa autizmom u Srbiji. Uprkos tome što su inkluzija, jednakost i antidiskriminacija pojmovi koji se nalaze u našim zakonima, autizam, koji je za nauku misterija, a za roditelje patnja, za većinu ljudi u Srbiji je - stanje pred kojim bi da zažmure. Prateći život junaka, autorska ekipa filma uspeva da zabeleži trenutke sreće, besa, radosti, histerije, ljubavi, divnih emocija i potpune odsutnosti... I dok vidimo kako je Laza zaokupljen svojim svetom, interesovanjima, opsesijama i ritualima, netipič nim za ostale desetogodišnjake, naraciju nam pripoveda njegova majka, Olivera.

Blow up Bar (I), r: Dušan Mojsilović (2016, 30 min, Srbija)

Kratki "hangout" film o jednoj naizgled ispunjenoj, a zapravo vrlo usamljenoj noći u životu osmoro ljudi.

Slučajno (I), r: Aleksa Parezanović (2016, 16 min, Srbija)

Sasvim slučajan splet okolnosti koji se desio tog dana, doveo je do toga da se momak i devojka nađu na istom mestu u isto vreme. Preplićući njihove priče tog dana i priče njima bliskih osoba, pitamo se da li slučajnosti postoje ili se ipak sve dešava sa razlogom? Da li je budućnost zapisana ili je svako kroji sam za sebe?

Petak, 31.03.

Velika sala DOB

15h – Revijalni program

Sevdalinka: Alhemija duše (DD), r: Sali S. Sallini (2016, 102 min, Turska, BiH, Srbija)

Film na poučan i dirljiv način priča svoju priču o sevdahu, Bosancima i Bošnjacima, sličnom mentalitetu, zajedničkoj istoriji, o ratu i miru. Originalnost ovog filma je razbijanje stereotipa da je sevdalinka homogeno Bosanska iz razloga što je još od samog pocetka svog postojanja imala snagu da predje preko granica svoje kolevke - Bosne. Upravo zbog toga u filmu ima i Sarajeva i Beograda i Nedžada Salkovića i Miroslava Ilića i Hanke Paldum i Merime Njegomir i iznenadjenja poput Ramba Amadeusa, Ljubise Samardžića, Dr. Neleta Karajlića. U filmu pored već navedenih imena takodje učestvuju Predrag Cune Gojković, Abdulah Sidran, Sead Sejo Pitić, Mirko Rondović, Prof. Esad Bajtal, Damir Imamović, Bozo Vrećo, Naida Čatić, Ćamil Metiljević i drugi.

Presuda (I), r: Goran Alimpić (2016, 13 min, Srbija)

Mladić čeka suđenje za saobraćajnu nesreću u kojoj je usmrtio ženu svog komšije. Dok je njegov poslovni otac preokupiran samo time kako da izdejstvuje oslobađajuću presudu, mladić se bori sa grižom savesti i konstantnim prisustvom č oveka koga je unesrečio.

Čudnovište (A), r: Grupa IDE i Apsart (2016, 4 min, Srbija)

Animirani eksperimentalni film nastao kao rezultat rada sa decom iz Prihvatilišta Beograd.

Subota, 1.4.

Amerikana

11h – Revijalni program

Lutajuća srca - arhiv emocija (DD), r: Vladimir Ristić (2016, 68 min, Srbija)

Film je dokument o niškoj i to vreme jugoslovenskoj pop grupi, koja je sedamdesetih i osamdesetih godina 20. veka imala veliku popularnost. Poznati niški trio govori o tom vremenu, ali o njima i njihovoj muzici govore i poznati muzičari poput Zdravka Čolića, Kornelija Kovača, Bilje Krstić i drugih. Film sve vreme prate popularne kompozicije ovog trija.

Glad (I), r: Tamara Todorović (2017, 15 min, Srbija)

Oženjeni muškarac prekida vezu sa mladom devojkom, pokušavajući da je ponizi i vraća se porodici, shvatajući da mu je to bila poslednja prilika da ostane mlad, dok ona, pokušavajući da ga zadrži shvata da je ceo život ispred nje.

Maestro (I), r: Nemanja Mladenović (2016, 17 min, Srbija)

Film o usamljenosti ostarelog i zaboravljenog pijaniste.

Ljubav (I), r: Ognjen Petković (2017, 13 min, Srbija)

U idiličnom okruženju, starac pokušava da sakrije surovu stvarnost nadolazećeg rata od svoje žene.

Av, av, av (A), r: Pavle Čelić (2017, 3 min, Srbija)

U malom gradu bez imena ustaljeni mir remeti lavež uličnih pasa. Meštani koji nisu ni primećivali da broj napuštenih životinja raste, odjednom počinju da brinu za svoju bezbednost. Okupljaju se u nameri da traže zaštitu za sebe, ali se nameće ideja da mogu biti mirni samo ako su njihovi četvoronožni sugrađani zbrinuti.

Animirani film je realizovan u okviru projekta "Učešće donosi promene" pod pokroviteljstvom Fondacije Ulof Palme i još nekoliko donatora iz regiona.
********************************************************************************
Martovski festival i portal nadlanu.com nagrađuju svoje čitaoce - delimo 3X2 karte po terminu:

Četvrtak, 30.03. Amerikana 15h – Revijalni program
Petak, 31.03. Velika sala DOB 15h – Revijalni program
Subota, 1.4. Amerikana 11h – Revijalni program

Svoje podatke (ime, prezime, kontakt telefon) pošaljite na e-mail adresu tatjana.misovic@color.rs!

Pogledajte još