Tojota najveći proizvođač automobila na svetu

TOKIO. 24. aprila 2007. (Beta-AP) - "Tojota Motor" (Toyota) prodala je najviše automobila na svetu u prva tri meseca ove godine, čime je po prvi put prestigla svog rivala, američku korporaciju "Dzeneral Motors" (GM), saopštio je japanski prozvođač motornih vozila.

"Tojota" je prodala 2.348.000 vozila širom sveta u kvartalu januar-mart, objavio je predstavnik kompanije Satoši Jamaguči.

"Tojota" je time premašila 2.260.000 autombila koliko je GM naveo da je prodao u istom razdoblju.

Taj rezultat označava prvu pobedu "Tojote" nad "Dženeral Motorsom" u svetskoj prodaji na tromesečnoj osnovi, rekao je predstavnik.

Mada se danas iznete brojke odnose samo na tromesečnu prodaju, one su ozbiljan izazov "Dženeral Motorsu" koji se bori da održi titulu svetskog fabrikanta autombila broj jedan - koja se obično zasniva na veličini godišnje produkcije.

Prošle godine, svetska proizvodnja "Tojote" skočila je za 10 procenata, na 9,018 miliona vozila, dok je GM sa svojom grupom autoproizvođača napravio 9,18 miliona kola širom sveta - što je razlika od oko 162.000.

"Tojota" se poslednjih godina uporno primiče "Dzeneral Motorsu", i analitičari kažu da je samo pitanje vremena kada će nadmašiti proizvođača iz Detroita kojem se tržište u SAD smanjuje, ali vodi u prodaji u Kini.

Dok se GM muči da učvrsti profit otpuštanjem zaposlenih i zatvaranjem fabrika, "Tojota" se ubrzano širi zahvaljući delom popularnostri svojih štedljivih modela i hibridnih vozila koja za pogon, uz klasičan motor, koriste i motor na elektičnu struju i gas.

Pogledajte još