Ne razvodite se, možda će biti bolje

Bolje dobar razvod nego loš brak - izreka je koju smo čuli mnogo puta, ali s kojom se ne slaže najnovije istraživanje Univerziteta u Linkolnu i Fondacije za brak. Studija negira široko rasprostranjeno uverenje da mnogi parovi ostaju zajedno zbog dece.

Analizirani su podaci 10.000 ljudi koji su odgovarali na pitanja o zadovoljstvu vezom neposredno nakon rođenja prvog deteta i deset godina kasnije. Tek je svaki deseti par ostao nezadovoljan i deceniju kasnije, dok je četvrtina ispitanika priznala da su imali lošu fazu nakon dolaska bebe na svet, ali su sada veoma srećni. Vanbračni parovi su bili dva puta skloniji da raskinu kad dođu loši dani nego partneri u braku. Takođe, iznenađujuće, pre će raskinuti oni koji su rekli da ne znaju da li su srećni nego oni koji su priznali da su očajni.

Autori studije poručuju parovima da se ne razvode ističući da, izuzmu li se ekstremni slučajevi poput nasilja, većina će savladati teškoće koje ih čine nesrećnim. Potvrđuje to i podatak da će samo jedan od 400 parova koji su bili nesrećni nakon rođenja deteta ostati nezadovoljan i deceniju kasnije.

Izvor: Novosti

Pogledajte još