Koštuničina vlada bi mogla da vlada do novembra

BEOGRAD, 24. aprila 2007. (Beta) - Stranke koje pregovaraju o formiranju nove Vlade Srbije imaju još manje od tri nedelje za postizanje sporazuma.

Ukoliko do 14. maja ne bude postignut dogovor o parlamentarnoj većini koja će izabrati novu Vladu Srbije, predsednik Republike Boris Tadić, po Ustavu, treba da konstatuje da nema sporazuma i raspiše nove parlamentarne izbore. U tom slučaju novi izbori morali bi da budu održani u roku od 60 dana, odnosno do 13. jula.

Prema tumačenju dosadašnjeg predsednika Ustavnog suda Srbije Slobodana Vučetića, Tadić nema obavezu da nekome poveri mandat za sastav vlade, ako ga niko ne obavesti da je osigurao većinu za izbor vlade.

U slučaju da novi izbori budu raspisani, sadašnja "tehnička vlada" premijera Vojislava Koštunice mogla bi da ostane da vlada do 10. novembra.

Zbog toga bi "tehnička" vlada morala i da donese novu uredbu o privremenom finansiranju države za period posle 30. juna, kao i da uredi pitanje funkcionisanja budžeta do usvajanja novog.

U slučaju novih izbora, novi saziv parlamenta morao bi da bude konstituisan najkasnije do 12. avgusta, a u narednih 90 dana, tačnije do 10. novembra poslanici bi trebalo da izaberu novu vladu.

Ako bi se ostvario taj scenario, Skupština Srbije čije konstituisanje nije do kraja završeno, neće moći da ispuni sve odredbe iz Ustavnog zakona koji predviđa da se do kraja godine raspišu predsednički, pokrajinski i lokalni izbori.

Pogledajte još