PREPORUKA ZA DANAS: Bane Opačić - hrana, vino, knjiga, film, serija, album

KNJIGA

Pošto je isti autor u pitanju, staviću dva naslova. "Lovac na zmajeve" i "Hiljadu čudesnih sunaca". Iako je literatura koju u poslednje vreme čitam naučno-istraživačka, ova dva romana su mi ulivena u krvotok. Najsnažnije ispričane priče na koje sam naišao i razgolićena ljudska priroda od najmračnijeg do najsvetlijeg u čoveku. Jer, uz sve neistraženo oko nas, ono što je u nama, najmanje nam je poznato.

FILM

Slično kao i sa knjigama, neki filmovi te ućute i nateraju da bar na kratko promeniš životnu percepciju. Ostaću dosledan i napisati dva naslova. "Bekstvo iz Šošenka" i "Zelena milja". Priče o predrasudama, jednoj od najvećih bolesti ljudskog karaktera.

MUZIČKI ALBUM

Ovo je nešto što je promenjiva kategorija sa godinama koje prolaze a i postoji još nekoliko imena koje sam mogao napisati. Pošto je na mene muzika mnogo više uticala u doba mojih dvadesetih, odabraću dva albuma iz tog perioda koje i danas smatram neponovljivim. EKV "S vetrom uz lice" i prvenac jedne od meni omiljenih grupa Pearl Jam, album "Ten".

SERIJA

Kao omiljena poslednjih godina se izdvojila "Game of thrones". Izmišljeni svetovi, likovi i njihovi karakteri koji se mogu pronaći u svakom vremenu i svim ljudima. Nestrpljivo čekam jul i novu sezonu.

RECEPT, RESTORAN, VINO

Recept, restoran i vino mogu da opišem kao jednu kategoriju, jer mi je svaki pojam asocijacija na hedonizam kome sam itekako sklon. Jedna od mnogih stvari koje delim sa mojom Ninom. Uživamo u morskoj hrani, tradicionalno pripremljenim školjkama na crvenom buzaru, oradi ili brancinu na žaru uz nekoliko kozica pored i malo rižota sa povrćem. Lepljivi prsti, pomešani mirisi, boje i sve to uz čašu nekog dobrog Šardonea. Ogladneo sam od opisa, ćao.

Autor: Nina Dotlić

Pogledajte još