Počinje 10. Beldocs: Stig Bjorkman otvara jubiralno izdanje

Čast da otvori Beldocs pripala je švedskom reditelju Stigu Bjorkmanu, autoru dokumentarnog filma Ingrid Bergman – njenim rečima koji je uspeo da rekonstruiše život čuvene svetske glumice, na osnovu snimaka iz privatne arhive.

Bjorkman je prvi put gostovao u Beogradu 1971. godine na prvom Festu, na poziv Dušana Makavejeva, kada je prikazan i njegov prvi igrani film "Ja volim, ti voliš". Bjorkman se danas rado seća Beograda u koji je i kasnije svraćao na proputovanju do Grčke. Seća se velikog događaja u Domu sindikata, te susreta sa Piterom Fondom, koji je tada takođe gostovao sa filmom "Goli u sedlu", te druženja sa Makavejevim, koje je nastavljeno i u godinama koje su sledile.

Svoj najnoviji film "Ingrid Bergman – njenim rečima", Bjorkman je započeo u proleće 2011. kada se susreo sa Izabelom Roselini, ćerkom Ingrid Bergman, koja mu sugeriše da "napravi film o Mami". Zahvaljujući Izabeli, Bjorkman verodostojno prikazuje Ingrid koristeći njene reči i slike. Sedam puta nominovana i nagrađena sa čak tri Oskara, Ingrid Bergman bila je jedna od najtalentovanijih glumica zlatnog doba Holivuda i ostala je upamćena po nesvakidašnjim izvedbama u filmovima "Kazablanka" (1942), "Plinska svetlost" (1944) i "Jesenja sonata" (1978).

Film "Još jednom s emocijom" je veličanstveno dokumentarno ostvarenje, rađeno u crno-beloj tehnici o stvaranju sada već legendarnog albuma "Skeleton Tree" Nika Kejva, naravno sa njegovim sastavom "The Bad Seeds". Originalno zamišljen kao performans, film nas uvlači u nešto mnogo značajnije sa čime se i sam reditelj Dominik suočava, a to je tragična pozadina pisanja i snimanja tog albuma. Film čine isprepletane naracije snimljenog performansa novog albuma Bad Seeds i intervjui i snimci koje je sakupljao Dominik. Kao rezultat imamo film tako kompletan, surov i sirov, istinski testament jednog umetnika koji pokušava da pronađe izlaz iz tame. Film je premijeru doživeo u Veneciji prošle godine, nakon čega je prikazan u više od 30 zemalja, ostvarivši izvanredan uspeh širom sveta. Reditelj Endru Dominik poznat je po igranim filmovima, počev od izvanrednog filma "Chopper" sa Erikom Banom, koji je radio u Australiji i koji mu je otvorio vrata ka Holivudu, do visokostilizovanih drama "Kukavičko ubistvo Džesija Džejmsa" i "Killing Them Softly" sa Bredom Pitom, sa kojima se dokazao kao autor od kojeg se očekuju specifična ostvarenja. Tako je i sa filmom Još jednom s emocijom, koji u svojoj snazi nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

10. Beldocs biće održan od 8. do 15. maja paralelno u nekoliko beogradskih dvorana, gde će biti prikazano 89 filmova u različitim programskim celinama. Većina naslova doživeće na Beldocsu svoje evropske ili svetske premijere. Sem Sava centra, ostali programi biće u Dvorani kulturnog centra, Domu omladine Beograda, u Velikoj sali Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj i u sali "Dinko Tucaković" u Kinoteci u Kosovskoj.

Pogledajte još