MNOGI GRAĐANI SU OVO ŽELELI: Svaki kvart u Srbiji dobija svog policajca?!

Oni će svakodnevno biti na usluzi građanima za sve bezbednosne probleme koji ih muče - u zgradi, ulici, kvartu, bloku, mesnoj zajednici ili opštini u kojoj žive.

Ti policajci biće regrutovani iz postojećeg sastava policije, a proći će i odgovarajuću obuku. Reč je o konceptu policije u zajednici, stoji u Priručniku za rad policije u zajednici MUP-a Srbije koji je usvojen, u sklopu refereme koja je u toku, saznaje "Politika".

Predviđeno je da policajaca - pozornik, svakodnevno bude na ulici, upoznaje se i razgovara sa ljudima, savetuje ih. Građani će moći da mu se požale na, na primer, okupljanje problematične omladine, ako ih je strah da šetaju delom grada jer nije dovoljno osvetljen, a policajac će njih informisati o čestim obijanjima stanova ili razbojništvima, kao i kako mogu da se zaštite i izbegnu da postanu žrtve krivičnih dela.

Takođe, policajci će posećivati škole, razgovarati sa mladima, obilaziti verske zajednice i kroz sastanke sa građanima u lokalnim zajednicama upoznavaće se sa njihovim svakodnevnim problemima.

Novost je da će policajci u zajednici brinuti o žrtvama krivičnih dela, posebno o ljudima kjima su obijeni stanovi, a koji se posle ne osećaju sigurno u svom prostoru.

Izvor: Blic, Politika

Pogledajte još