PREPORUKA ZA DANAS: Filip Pat - film, predstava, muzički album, koncert, knjiga

Odrastao je uz pesme čuvene grupe „Abba“ ali i melodije vojvođanskih uspavanki, te je uvek težio dobroj i zdravoj muzici neopterećen žanrovskim definicijama i ograničenjima. Smatra da život uvek treba gledati sa vedrije strane, voli Dunav, binu i violinu, a slobodno vreme najradije provodi sa svojom ćerkom Lucijom. Tokom dugogodišnje karijere svirao je sa Kikijem Lesandrićem i grupom „Piloti“, Natašom Bekvalac, Bobanom Rajovićem, a danas je nezamenjivi član „Positive Band-a“.

Za naš portal Filip otkriva šta trenutno sa pažnjom čita, koja predstava i film su na njega ostavili naročit utisak, i koji su mu favoriti kada je o muzičkom albumu i kocertu reč.

FILM „KOZJE UŠI“

Prvo bih preporučio film koji se zove „Kozje uši“ u kom glumi maestralna Gorica Popović. Inače nisam pasionirani ljubitelj domaće kinematografije od devedesetih pa na ovamo, uz dužno poštovanje Srđanu Dragojeviću, i zato mislim da ovaj film zaslužuje pažnju. A zaslužuje kvalitetom. Gorica glumi ženu koja se vratila u svoje rodno selo, sticajem životnih okolnosti koje baš nisu blagonaklone. Život živi sa unucima čiji su roditelji u inostranstvu i koji se baš i ne javljaju. Da ne otkrivam dalje, suština je da se lako čovek poistoveti sa njenom mukom i životom, s tim što iz sale nisam izašao pognute glave, što mi se često dešava kada gledam domaće drame. To je benefit filma. Emocija i energija.

www.imdb.com

PREDSTAVA „ŠAMPIONI“

Što se tiče predstave, svaka preporuka za predstavu „Šampioni“ u kojoj glume Milan Caci Mihailović, Marko Stepanović i drugi. Iako je scenario pisan još 1974. apsolutno je aktuelan u svako doba godine, dana i noći. Sama predstava je vrlo jednostavne forme, što mislim da i treba da bude jer smo prezasićeni svega. Trenutni smeh zamenjuje trenutnu tugu. Veoma dobro adaptirano sa engleskog na srpski i još lepše upakovao u trenutnu situaciju. Sa velikim poštovanjem prema Nušiću ali, ovo je isto nekako besmrtno.

www.carteblanche.co.rs

MUZIČKI ALBUM „REKLA JE DA U MOJOJ GLAVI ČUJE GITARE I BUBNJEVE“/ KONCERT „PILOTI“ 10. JUN

Omiljena tema. Iako moje neprisustvo u „Pilotima“ već evo dve godine egzistira, ja i dalje smatram njih kao svoj bend, kao svoju kuću, jer smo odavno prevazišli kolegijalnost i postali mnogo više od toga. Zato 10 poena ide Kikiju i „Pilotima“ po dva osnova. Album i koncert. Album se zove „Rekla je da u mojoj glavi čuje gitare i bubnjeve“ i propratni koncert na Tašu 10. juna.

www.cityrecords.co.rs

KNJIGA „FALIŠ MI“

Poslednjih par godina, ni sam ne znam kako, prebacio sam se na domaće pisce. Nisam od onih ljudi koji čitaju lako štivo, nemam nikakav problem sa tim ali prosto nisam. Volim da čitam kolumne Miloša Vasića i letos sam pročitao njegovu knjigu „Moj muški život“. Ne, nije nikakva seksistička knjiga, baš naprotiv. Jedan fini bonton. Ali, knjiga koju trenutno čitam je od Mani Gotovac i zove se „Fališ mi“. Gospođa koja je napisala je dramska umetnica sa Jadranskog mora i sabrala je svoj realni i čulni svet u jedan. Apsolutno nikada nisam nešto slično čitao. Sve vreme me vodi kroz svoj svet za koji često ne znam da li je realan ali znam da je iskren. Fantazija! Dakle, jedna iskrena emocija, teška, lepa, laka, smenjiva. Sve što fali u doba populizma. Sve što nam nedostaje.

www.delfi.rs

Autor: Marija Milošević
Foto: Promo/Privatna arhiva

Pogledajte još