Visoka moda iz Pariza

Što više radim sa ženama, to sve više oblačim njihove želje i snove i sve više postajem svestan da je žena neuhvatljiva, višeslojna i tajna, jedna je od rečenica koju je izrekao libanski kreator Khaled El Masri, povodom protekle Nedelje mode u Parizu . Ona može biti uvod i za ovu

Sav taj glamur

Nedelja mode u Parizu je završena glamurozno. Za ta četiri dana modnim pistama prodefilovali su kilometri skupocenih štofova, velika imena mode, mladi talenti i čitav niz trendsetera, sve sa krznima i skupim torbama, prenose francuski modni portali.
Ali da se podsetimo prvo šta je to Visoka moda (Haute couture)? To je francuski naziv, pravno zaštićen. Njeni članovi pripadaju Sindikalnoj komori Visoke mode, koja nameće određene norme: ručni rad, broj zaposlenih, specifičnu količinu platna… ali se lista članova znatno umanjila, posle kraja XX veka. S druge strane postoji lista tzv. dopisnih članova (Armani, Valentino i Elie Saab) i pozvani članovi, koji nisu članovi komore ali uživaju posebnu pažnju medija, na čelu sa Aleksisom Mabijom i Kristofom Džosom, Aleksandrom Votjeom, mezimcima štampe.
Suprotno konfekciji, modeli sa modnih revija Visoke mode su napravljeni ručno u velikim modnim kućama. Nisu namenjeni da se rade u više primeraka, i kreator ima više slobode da izrazi svoju umetnost bez prisile da udovolji komercijalnim zahtevima. Ima, naime, slobodu da se ne pita da li je njegovo umetničko delo u svojoj virtuoznosti nosivo na ulici ili za odlazak u kupovinu.

Vrlo ograničeno tržište

Posle šezdesetih godina, klijentela Visoke mode je smanjena. Visoka moda sad zanima samo bogatu stranu klijentelu. Odnos prema garderobi je promenjen, ne ide se više kod Diora da se sašije balska haljlina po meri.
Visoka moda je najbolja ambasadorka mode u svetu. Važno je da modna kuća održava luksuznu sliku o sebi na svakom kraju sveta, i da sačuva svoj prepoznatljiv karakter. Komercijalno, Visoka moda prodaje parfeme, ali ostaje kulturna baština luksuznog zanatstva koje treba sačuvati.
I kao i svake godine zaključak: Visoka moda je mrtva ! Živela Visoka moda !

A ove godine…
(old_image)
Videli smo da krize u modi nema. Svega drugog je bilo: gužve, paparaci, modne urednice u delirijumu. Pa nek živi Nedelja mode! Imamo i nove mezimce modnih ajkula – Alexis Mabille, i Christophe Josse, mladi kreatori pred kojima je budućnost.

Šanel je predstavio svoju kolekciju u dve runde u ulici Cambon. Sneg, hladnoća, na sve strane smrtznuti fotograti. Ali Karl je bio na visini zadatka. Marke Lavuan, Keni Vest i Amber Rouz stižu, kao i obično. Ana Muglalis, Klemans Poezi i Klaudija Šifer (trudna, blistava) došle su da pozdrave svog prijatelja Karla. Napolju i dalje smrzavanje, ali unutra je bilo uzavrelo.
Marka "Etam" je predstavila veš za proleće/leto 2010. i to u "Ricu". Na reviji je primećena Melani Loran. Društvo joj je pravila Hilari Svonk u haljini zanimljive boje i kroja.
Razmaženo i maženo dete francuske visoke mode Žan-Pol Gotje je potvrdio reputaciju Pariza kao glavnog grada modne imperije.

Nakon nestanka kuće Christian Lacroix, primorane da se oslanja na svoje aktivnosti oko kožne galanterije i parfema, pariska Visoka moda je pomalo kao siroče na ovom izdanju leto 2010. Zato je na ramena Žan-Pola Gotjea, modnog anfan teribla, pao sav teret nade u budućnost mode na francuski način. Kreator je predstavio kolekciju nadahnutu Meksikom. Žive milujuće boje, ekstravagantne frizure i nadahnuće u liku Arijel Donbasl u haljini-korsetu boje kože, kao omaž silueti, koja je Gotjeov fetiš, kakvu vidimo u reklami njegovog parfema.
Još jedna zanimljivost u vezi sa ovim kreatorom – on nastavlja svoju ljubavnu priču sa misicama Francuske: Kloe Morto je prodefilovala u Gotjeovim modelima tokom Pariske nedelje mode.

Ali stari vuk Kristijan Dior je svakako bio nešto što se nije smelo propustiti. Tu su bile i zvezde poput Kajli Minog i Dite fon Tiz, na najvišim svojim štiklama, te u najlepše toalete odevene modne urednice. Nesumnjivo, bila je to Nedelja mode!

Među najiščekivanijim je bila revija Džona Galijana. Nestašni princ modnih pista oduševio je svoje fanove kreativnošću uvijenom u čitave vodopade tila, bičeve amazonki…

Poslednjeg dana su bile revije muške mode. Bili su tu Wooyoungmi, Songzio a i Romain Kremer.
A ono što smo tamo videli, nećemo videti na ulicama, to je sigurno. U tome i jeste lepota i jedinstvenost Pariske nedelje mode !

Tekst: Jelica Vuković

Pogledajte još