KATARINA ŠIŠMANOVIĆ: Posle svake životne kazne sledi nagrada

Lepota, vaspitanje i dobronamernost učinili su je rado viđenim gostom u domovima mnogih gledalaca, a njen trud da priču "izgura" do kraja i pomogne svakom kome je pomoć neophodna nagrađen je visokim rejtingom. Punih 10 godina radila je ovu emisiju sa velikim entuzijazmom, ali je odlučila da stavi tačku.

- Prestala sam da vodim "Sve za ljubav" krajem juna prošle godine, kad smo snimili šest epizoda koje se emituju nedeljom od 22.00 na Pinku. Uprkos prestanku saradnje sa produkcijom "Emoušn" dogovorili smo se da snimim još četiri nastavka i zaokružimo sezonu. Emisiju sam prestala da radim jer mi je bio potreban odmor - kaže nam lepa voditeljka, koja je prethodnih osam meseci provela polažući ispite na master studijama na Faklutetu političkih nauka.

Kako kaže za "TV novosti", trudila se da tokom pauze na televiziji radi sve ono što nije mogla protekle decenije. Sad kad je malo predahnula, shvatila je da joj kamera ipak nedostaje, te se nada novim projektima od jeseni.

U kakvom formatu biste želeli da se oprobate?

- Definitivno se vidim u emisijama zabavnog karaktera i priželjkujem veliki šou kakav još nije viđen kod nas. On treba da sadrži muziku i ples, kao i ono što nam nedostaje - zdrav humor. Treba praviti programe koji će u ljudima buditi lepe emocije. Našoj televiziji nedostaje emisija kao što je "Opra Vinfri šou", ali nisam sigurna da imamo produkciju i priče za ovaj format.

Koliko je izazovno raditi emisiju kao što je "Sve za ljubav"?

- Ma koliko delovale slično, svaka snimljena priča je posebna. Prvih nekoliko godina imala sam veliku tremu, ali s vremenom sam naučila da je savladam i razumem ljude sa kojima radim. Kad se bavite istinitim ljudskim problemima, ispred svakog šera i rejtinga trebalo bi da ima mesta za saosećajnost i empatiju. Ljudi mi često prilaze na ulici i pričaju šta im se desilo u životu, a to je pokazatelj da smo kao ekipa odgovorili na najveći izazov u ovom poslu i uspeli gledaocima da ulijemo poverenje.

Da li se nekad prezasitite potresnih ispovesti?

- Bilo je mnogo teških priča. Susretala sam se sa ostavljenom decom, roditeljima kojima je poslednja želja da pronađu svoje naslednike i ljudima bez osnovnih egzistencijalnih uslova. Tek kad sam pokušala da zamislim da sam na njihovom mestu shvatila sam koliko su neki moji problemi potpuno neosnovani. Emocije su opasno oružje i kad nekom ispričamo šta nas muči bude nam lakše, ali onda ta osoba mora nekako da kanališe sve što je čula. Moj način je bio da pomognem. Kroz ovu emisiju trudili smo se da ljudima pokažemo da treba verovati u bolje sutra i da posle svake životne kazne mora da dođe nagrada.

Koliko emotivno doživljavate rad u ovoj emisiji?

- Otkad radim "Sve za ljubav" postala sam mnogo emotivnija. Ili je to, ipak, došlo s godinama? Sa ovim formatom sam se uhvatila u koštac kao 24-godišnjakinja i danas ga radim mnogo ozbiljnije. Za njega je neophodna emotivna i lična zrelost, jer se zasniva na osećanjima. Svaka epizoda tera nas da otkrijemo svoju emotivnu stranu, a voditelj se uvek nalazi na tankoj liniji između privatnog i profesionalnog.

Koja priča je za sve ove godine ostavila na vas najjači utisak?

- Bilo je onih u kojima nisam mogla da zadržim suze, kao i većina gledalaca. Jedna od najpotresnijih priča bila je sa roditeljima dece obolele od Batenove bolesti za koju ne postoji lek. Njihova snaga i želja da im pomognu i ulože nadljudske napore kako bi mališani bili srećni i nasmejani, potpuno su me razoružali. Divim se hrabrim ljudima spremnim da se suprotstave svakom problemu, ma koliko on bio velik.

Sećate li se neke neprijatne situacije?

- Nekoliko puta sam ja bila neprijatna - kad saznam da je muškarac tukao ženu, a onda se prijavio za emisiju kako bi se pomirio s njom. Ne podržavam bilo koji oblik nasilnog ponašanja i smatram da mi, žene, moramo da podržavamo jedna drugu i da se štitimo, čak i ako se ne poznajemo dovoljno.

Gledaoci vas izuzetno vole. Da li vas popularnost nekad guši?

- To što me je publika prihvatila puni me pozitivnom energijom, pa nemam razloga da budem neraspoložena ili neprijatna prilikom slučajnih susreta sa ljudima.

Da se snima priča o vama u emisiji "Sve za ljubav", kako bi glasio "scenario"?

- Verujte mi da nikad nisam razmišljala o tome!

Da li ste se za sve ove godine razočarali u novinarstvo?

- Nisam u profesiju, već u TV sadržaj koji se trenutno nudi. Više se ne vodi računa šta se emituje i niko nije svestan koliko TV program utiče na svest ljudi, njihovo raspoloženje, obrazovanje i način ponašanja. Trenutno ne postoji emisija koju jedva čekam da odgledam. Sve je postalo normalno, čak i stvari koje možda ne bi trebalo da budu. Verujem da posle ove faze mora da dođe bolje vreme za televiziju.

Dešavalo se da akteri pojedinih priča ne žele pred kamere, ali je Katarina uspevala da ih odobrovolji. Otkrila je u čemu je "trik":

- Ništa ne može da se postigne na silu, pretnjama i ucenama, jer takvo ponašanje budi revolt. Ali na lepu reč niko pristojan neće odreagovati loše. Nisam tip osobe koji bi nekog ponizio i zato je ljudima neprijatno da i sami budu drugačiji. To je razlog zašto pristaju da ih snimamo - tvrdi voditeljka.

Izvor: Novosti

Pogledajte još