CSR Srbija 2017 – Bojana Vasiljević: Najjači adut kompanije jesu upravo njeni zaposleni

0

Color Media Communications i magazin Diplomacy and Commerce već treću godinu za redom organizuju konferenciju posvećenu društveno odgovornom poslovanju.

Konferencija „CSR Srbija 2017“ održaće se 26. maja 2017. u hotelu 88Rooms u Beogradu.

Na ovogodišnjoj konferenciji govoriće se o zaštiti prava potrošača i razvoju održivih proizvoda, o savremenom konceptu upravljanja ljudskim resursima, i primerima dobre prakse u zemlji i inostranstvu. Saznaćemo i koji su doprinosi srpskih kompanija ostvarivanju ciljeva održivog razvoja UN, kakvo je to odgovorno i održivo poslovanje, kao i da li je održivost strateška prednost kompanija.

U panelu „Savremeni koncept upravljanja ljudskim resursima“ učestvovaće i Bojana Vasiljević, HR Manager PepsiCo za Zapadni Balkan, sa kojom smo razgovarali u susret konferenciji:

Kako vidite savremeni koncept upravljanja ljudskim resursima?

– U današnje vreme tehnološkog napretka i izrazito jake konkurencije na tržštu, najjači adut kompanije jesu upravo njeni zaposleni. Upravljanje ljudskim resursima nije više samo administrativni posao personalne administracije, već kontinuirano ulaganje u razvoj zaposlenih, kao i rad na upravljanju razvojim karijerama upravo najtalentovnijih među njima. Cilj nam je da imamo okruženje gde svaki zaposleni ima mogućnost da istražuje svoje potencijale, ne samo na radnom mestu već i da ostvaruje svoje lične ciljeve i aspiracije. Težimo da pružimo raznovrsne edukacije, funkcionalne ali i liderske kako bismo naše menadžare osnažili da budu i predstavnici ljudskih resursa u svojim timovima – to je jedna od najvećih promena koju vidimo u savremenim ljudskim resursima.

Šta se to promenilo u načinima selekcije zaposlenih?

– Kontinuirano radimo na unapređenju procesa selekcije sa ciljem da pružimo mogućnost najboljim kandidatima i talentima da konkurišu i dobiju priliku za zaposlenje u našoj kompaniji. Jedna od najvećih promena koju smo uveli u prethodnih nekoliko godina jeste implementacija integrisanog sistema za praćenje procesa selekcije kandidata Kenexa, što nam omogućava da na jednom mestu vodimo evidenciju prijava, komuniciramo sa kandidatima i menadžerima na transparentan i efikasan način. Menadžeri imaju veliku ulogu u procesu selekcije i izboru najboljih talenta u PepsiCo Zapadni Balkan, i izuzetno su posvećeni jačanju svojih timova. Proces selekcije kod nas uključuje nekoliko koraka i više ključnih učesnika gde smo fokusirani ne samo da popunimo trenutno otvorenu poziciju već da ljude koje dovodimo na izabrane pozicije imaju potencijal i motivaciju da se dalje razvijaju unutar naše kompanije. Upravo iz tog razloga smo i pokrenuli program PepsiCo START koji je namenjen mladim diplomcima i pruža mogučnost za prvo zaposlenje i sticanje praktičnih iskustva nakon fakulteta u organizovanom multinacionalnom okruženju. Na taj način smo otvorili mogućnost da od samog početka gradimo talente koji će u budućnosti preuzeti ključne funkcije unutar PepsiCo sistema.

Na koji način se promenilo učestvovanje zaposlenih u promociji vrednosti kompanije?

– Vrednosti naše kompanije su ključne za uspeh. Promene na Zapadnom Balkanu su počele sa integracijom Marbo kompanije u PepisCo porodicu. Nakon treninga vezanih za vrednosti u proteklih devet godina radili smo sa našim zaposlenima kako da prepoznaju primenu vrednosti kompanije u svom svakodnevnom radu. Na taj način smo postigli da naši zaposleni postanu ambasadori naših vrednosti koje promovišu kroz lični primer, na svom radnom mestu. Tokom godine imamo razne aktivnosti vezane za vrednosti kompanije kroz: treninge koji su deo on-boardinga, diskusije na timskim sastancima (zaposleni dele primere kako su primenili naše vrednosti), mesečne nagrade i program za prepoznavanje najboljih kolega “Hvala ti” kartice (definisali smo da svaki mesec imamo kao temu jednu od vrednosti, ili principa kompanije).

Da li se uspeh kompanije ogleda u zadovoljstvu njenih zaposlenih?

– Duboko verujemo da su naši zaposleni naši najbolji ambasadori i da njihovo svakodnevno zadovoljstvo kompanijom i radnim okruženjem predstavlja naš najveći uspeh. Trudimo se da konstantno radimo na unapređenju naše organizacione kulture kako bismo našim zaposlenima pružili najbolje uslove za rad, što je priznato internacionalnom sertifikacijom TOP EMPLOYER koju osvajamo već treću godinu za redom. Na ovaj način stvaramo okruženje gde su zaposleni zadovoljni ne samo uslovima već i dodatnim benefitima i da sa sigurnošću mogu da kažu da njihova kompanija brine o njima na najbolji mogući način.
Kao dodatnu potvrdu pozitivog pravca u kome se razvija naša organizaciona kultura, vidimo kroz ostvarene dobre rezultate na našoj internoj anketi zadovoljstva zaposlenih našom kompanijom OHS (Organizational Health Survey), gde smo ostvarili rezultate koji su među najboljima u Evropi.

Kompletan program i način prijave za učešće na konferenciji možete pogledati na zvaničnom sajtu www.color.rs/csrsrbija2017

Foto: Privatna arhiva

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.