Gas (ne) bi trebalo da pojeftini

BEOGRAD, 2. feburara 2010. (Beta) - Generalni direktor Javnog preduzeća Srbijagas Dušan Bajatović izjavio je da gas ne može da pojeftini zbog rasta kursa i troškova, ali da će pojeftiniti ako tako kaže Vlada.

On je za Večernje novosti rekao da će gas pojeftiniti ako Vlada Srbije kaže da tako mora biti zbog socijalnih prilika ili povećanja konkurentnosti proizvodnje.

Bajtović je precizirao da nema prostora za pojeftinjenje gasa zbog rasta dolara za više od 10 odsto, pada potrošnje, rasta transportnih troškova i za oko 100 dolara za 1.000 kubnih metara više cene gasa koji Srbijagas vuče iz skladišta Eona.

Generalni direktor Srbijagasa je odgovarajući na pitanje zašto se njegov proračun ne slaže sa procenom ministra trgovine Srbije Slobodana Milosavljević da cena gas može da se snizi 10 odsto, kazao da bi voleo da gas pojeftini, jer bi ga više prodavali.

"Srbijagas ne može da zaradi koliko hoće, ali očigledno neko misli da može da izgubi koliko nekom treba. I ako iskažemo veći dobitak od dozvoljenog, iduće godine morali bismo da smanjimo prihod. Ovako se dovodi u pitanje razvoj preduzeća", naveo je Bajatović.

Pogledajte još