CSR Srbija 2017 - Sanda Savić: Uspeh ne vrednujemo samo poslovnim rezultatima nego i pozitivnim uticajem na društvo!

Konferencija „CSR Srbija 2017“ održaće se 26. maja 2017. u hotelu 88Rooms u Beogradu.

Na ovogodišnjoj konferenciji govoriće se o zaštiti prava potrošača i razvoju održivih proizvoda, o savremenom konceptu upravljanja ljudskim resursima, i primerima dobre prakse u zemlji i inostranstvu. Saznaćemo i koji su doprinosi srpskih kompanija ostvarivanju ciljeva održivog razvoja UN, kakvo je to odgovorno i održivo poslovanje, kao i da li je održivost strateška prednost kompanija.

U panelu "Lideri globalne održivosti u svetu i kod nas" učestvovaće i Sanda Savić, senior direktorka korporativnih poslova, Hemofarm fondacija, sa kojom smo razgovarali u susret konferenciji:

Na kojim principima se zasniva društveno odgovorno poslovanje kompanije Hemofarm?

- Hemofarm uspeh ne vrednuje samo poslovnim rezultatima nego i pozitivnim uticajem na društvo. Uspešan biznis uz unapređenje poslovanja podrazumeva i razvoj i brigu o zaposlenima, zajednici i prirodnom okruženju.
U modernom svetu, uspešne kompanije u svoju poslovnu strategiju integriše i odgovorno postupanje. Hemofarm pod odgovornim poslovanjem podrazumeva:
- Održivi razvoj
- Brigu o zaposlenima
- Zaštitu životne sredine
- Korporativnu društvenu odgovornost (Hemofarm Fondacija)
Pored stalnih aktivnosti usmerenih na unapređenje proizvodnih procesa i procedura Hemofarm istovremeno upotrebu prirodnih resursa svodi na minimum. Po ovom modelu kompanija razvija delatnost i tržišne pozicije u zemlji i inostranstvu. Istovremeno, preko Hemofarm Fondacije, podstiče pozitivne socijalne trendove i utiče na unapređenje kvaliteta života svih članova zajednice.

Jedna od sigurno najpoznatijih kampanja u kojima učestvujete jeste "Najvažniji poziv u životu". Koliko ste zadovoljni uspehom ove kampanje i kakvi su dalji planovi?

- Pokrenuta je sa ciljem da ukaže na važnost doniranja organa i podseti javnost da u Srbiji značajan broj obolelih čeka transplantaciju kao jedini spas, ali većina njih sa liste čekanja ne doćeka svoj NAJVAŽNIJI POZIV U ŽIVOTU. Kampanja je direktna podrška Ministarstvu zdravlja u kreiranju nacionalnog konsenzusa o usvajanju novog Zakona o transplantaciji. Hemofarm Fondacija kampanju sprovodi u partnerstvu i koordinaciji sa Ministarstvom zdravlja Republike Srbije i najeminentnijim zdravstvenim institucijama na polju transplantacije, poput Vojnomedicinske akademije i Uprave za biomedicinu, Pacijenti koji niz godina čekaju na transplantaciju organa bili su aktivni učesnici kampanje i hrabro javnosti izložili svoje životne priče, dajući tako kampanji nesumnjivu autentičnost i vrednost. Jedan od prvih većih uspeha kampanje je proglašenje 6. juna za Nacionalni dan donora u Srbiji, zahvaljujući podršci Ministarstva zdravlja Srbije i Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut . Tog 6. juna 2016. u Srbiji je više od 10 000 ljudi primilo telefonski poziv sa snimljenim porukama pacijenata koji čekaju na transplantaciju i nadaju se NAJVAŽNIJEM POZIVU U ŽIVOTU., Hemofarm Fondacija je uz podršku Sekretarijata za zdravstvo Skupštine Grada Beograda postavila plakate i flajere u 17 domova zdravlja kao jedan od načina da se građani temeljnije informišu o transplantaciji kao metodi lečenja i značaju doniranja organa. NAJVAŽNIJI POZIV U ŽIVOTU podržali su i predstavnici međunarodne zajednice Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman, Amasador Sjedinjenih američkih država u Srbiji Kajl R. Skat, Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, vise od 30 javnih ličnosti medju kojima poznati glumci Tanja Bošković, Lazar Ristovski, zatim Dragan Bjelogrlić koji se kampanji priključio svojim novim filmom “ČUVARI FORMULE”, posvećenom prvom slučaju transplantacije koštane srži u svetu, NAJVAŽNIJI POZIV U ŽIVOTU promovisan je i van granica Srbije, prerastajući u “ sportsku humanitarnu avanturu”, koju su inicirali zaposleni u kompaniji Hemofarm. Njih šestoro, rekreativaca biciklista, vozilo je 1400 km od Nemačke do Srbije. Put je počeo u sedištu STADA Grupe u Bad Vilbelu, a završio u Vršcu, sedištu Hemofarma. Veoma sam zadovoljna dosadašnjim efektima kampanje a dalji planovi su vezani za obeležavanje 6. Juna – Nacionalnog dana donora, koji će biti propraćen nizom aktivnosti u Beogradu, kao i organizovanjem predavanja na temu transplantacije i doniranja organa za zaposlene u Misiji OEBS-a 31. Maja i publiku Mikser festivala 27. Maja. Kampanja NAJVAŽNIJI POZIV U ŽIVOTU je odraz iskrene posvećenosti Hemofarm Fondacije i kompanije Hemofarm unapređenju zdravlja i kvaliteta života ljudi.

Koliko vam u daljem radu znače nagrade koje ste osvojili u ovoj oblasti?

- Kampanja NAJVAŽNIJI POZIV U ŽIVOTU dobitnik je brojnih priznanja. Tako je na 23. Golden Drum festivalu, najznačajnijem regionalnom festivalu kreativnosti, agencija Saatchi & Saatchi Beograd, koja je kreativno osmislila kampanju u saradnji sa Hemofarm Fondacijom, osvojila zlatnu, srebrnu i bronzanu nagradu. Agencija Saatchi & Saatchi Beograd, u Ljubljani je sa kampanjom NAJVAŽNIJI POZIV U ŽIVOTU osvojila Golden Drum u kategoriji integrisanih kampanja, Silver Drum u kategoriji PR i specijalnu nagradu Drum Adriatic 2016 Bronze, koja se dodeljuje najuspešnijim agencijama u Adriatic regiji. Kompanija Hemofarm dobitnik je VIRTUS Glavne nagrade za doprinos na nacionalnom nivou kampanjom NAJVAŽNIJI POZIV U ŽIVOTU u podizanja svesti o značaju doniranja organa i podršci programu transplantacije u Srbiji. Kampanja je inicirala i dobijanje Godišnje nagrade za društveno odgovorno ponašanje, koju je kompanija Hemofarm dobila od Srpske asocijacije menadžera. Nagrade su potvrda našeg rada, ali i dodatni motiv i obaveza da nastavimo sa kampanjama koje menjaju svest društva unapređuju život pojedinca, grade partnerstva što je i misija Hemofarm Fondacije. Ipak ono što nas raduje više od svih pomenutih nagrada su najnoviji podaci koji govore da se u Srbiji povećao broj transplantacija u odnosu na ranije godine. Tako je prošle godine dobijeno 14 saglasnosti porodica za doniranje organa preminulog , a ove godine su 23 porodice dale pristanak..Zahvaljujući humanoj odluci tih porodica, spaseno je mnogo života, presađeno 38 bubrega, 14 jetri, i četiri srca.

Vidite li vašu kompaniju kao lidera u oblasti održivog razvoja i dobrog primera koji motiviše druge kompanije?

- Hemofarm jeste lider u oblasti održivog razvoja.Od očuvanja životne sredine i upotrebe vode iz sopstvenih arteških bunara, preko optimizacije proizvodnje i energetske efikasnosti u čemu je Hemofarm među top 20% najboljih u svetu, zatim dobrog odnosa prema zaposlenima, primene principa BSCI kodeksa, najviše bezbednosti i zdravlja na radu, aktivnog dijaloga sa ključnim zainteresovanim stranama…sve je to učinilo da Hemofarm kao jedan od pionira održivog razvoja bude i jedna od samo dve kompanije u Srbiji koja je dobila A+, najvišu ocenu nezavisnih revizora u oblasti održivog razvoja. Ta ocena postavlja Hemofarm u sam vrh kompanija kojima je održivi razvoj temelj poslovne strategije i filozofije i kao takav dobar primer i drugim kompanijama.. Počev od 2012. Hemofarm izdaje i Izveštaj o održivom razvoju, u kome su pitanja socijalne pravde i uvažavanja ljudskih prava neke od ključnih oblasti.

Kompletan program i način prijave za učešće na konferenciji možete pogledati na zvaničnom sajtu www.color.rs/csrsrbija2017

Pogledajte još