Miloš Teodosić MVP Evrolige

Košarkaš Olimpijakosa i srpski reprezentativac Milloš Teodosić najkorisniji je igrač prvog meseca u godini u Evroligi. Mnogi iskusni igrači dugo čekaju da se popnu na ovaj tron, dok se Teodosiću uspesi nižu jedan za drugim, od kako je sjajno odigrao prošle godine na Evropskom prvenstvu i okitio se srebrom. Tokom januara Teodosić se, prvenstveno na mečevima Evrolige, vinuo u zvezde. U tri pobede svog tima za prolaz u drugu fazu Evrolige, 22-godišnji košarkaš je doprineo mnogo, prebacivši očekivanja trenera i zasenivši mnogo iskusnije saigrače. 

Na početku meseca imao je veliku minutažu u dresu „crvenih“, a najefikasniji je bio u odlučujućoj utakmici protiv Efesa za plasman u drugu rundu takmičenja. Nova sezona počela je za Teodosića kao veliki izazov, ali odličnim asistencijama, blokadama i poenima pokazao je da se od njega mnogo može očekivati. Domaća publika gledala ga je na početku u Pioniru, kada je Partizan pobedio Olimpijakos, ali dva meseca kasnije nadigrao je "crno-bele" sa svojim timom u Atini.
Konačno, u prvoj utakmicu Top 16, Miloš je briljirao protiv Kahe Laboral u gostima, za pobedu od 89:85. Nakon svih partija u januaru, Tedosić nije samo MVP meseca, već ima i najbolji učinak od svih plejmejkera u aktuelnoj sezoni. 

Iako je plasman u Top 16 obezbeđen i pre 2010. godine, cilj je bio ostvariti što više pobeda, uprkos povredi lidera tima Teodorosa Papalukasa. Uprava se zbog povrede Papalukasa brzo odlučila za novog igrača, veterana Skunija Pena, međutim Teodosić je jako brzo izbio u prvi plan. U odlučujućem meču protiv Efesa bio je drugi najmlađi igrač na terenu, a u igri je proveo 41 minut (igrali su se produžeci). Njegov indeks u tom meču bio je 34. Samo nedelju dana kasnije, protiv Partizana dostigao je indeks od 23, a u prvom meču Top 16 faze indeks je iznosio 19. 

U nedelji kada se igrao meč sa Efesom, Teodosić je bio najkorisniji igrač kola, a Olimpijakos je izbio na prvo mesto u grupi. Ukradene lopte i sjajne blokade su nešto čime se ovaj košarkaš može pohvaliti u svakoj utakmici. Protiv Efesa je imao čak 12 asistencija, a u meču sa Partizanom 9.
Na startu nove faze Evrolige Olimpijakos je gostovao u Vitoriji, Teodosić je zabeležio 14 poena i 6 blokada, uz odlučujuću asistenciju sa Papalukasom u poslednjem minutu, koja im je donela pobedu. Od te utakmica tandem Teodosić-Papalukas postaje veliki problem za svakog protivnika. 

Prosek za januar, koji ga je doveo do mesta MVP-ja bio je 13 poena, 9 asistencija, 2,3 ukradene lopte i prosečan indeks od 25,3 poena. Najimpresivniji podatak su njegove izgubljene lopte, samo jedna po utakmici. Na terenu je prosečno provodio 34 minuta, a lopta kada je u njegovim rukama obavezno mora da dotakne pod.
Miloš Teodosić sada važi za igrača koji može da poentira sa svake pozicije i otuda ne čudi podatak što ga Olimpijakos predstavlja kao glavnog predvodnika tima i veliku uzdanicu za nove pobede. Navijači u Pireusu već su pokazali veliko poštovanje prema našem reprezentativcu kako na evro sceni, tako i u domaćem prvenstvu.
Pre Grčke, Teodosić je nastupao za ekipe Refleksa i Borca iz Čačka. U Olimpijakosu je od 2007.

Katarina Stojković
2. 2. 2010.

Pogledajte još