Crnogorska zajednica traži izvinjenje patrijarha

BEOGRAD, 2. februara 2010. (Beta) - Crnogorska Nacionalna zajednica u Beogradu zatražila je u utorak od patrijarha spskog Irineja izvinjenje zbog stavova izrečenih o crnogorskoj državi, narodu i crkvi.

"Crnogorska nacionalna zajednica je očekivala da će patrijarh SPC Irinej, u skladu sa pravoslavnim dostojanstvom i pozivom, javnost obavestiti da je uočio sopstvenu grešku, kojom je nanio uvredu većini građana Crne Gore i posebno svakom Crnogorcu i svakom pripadniku CPC", navedeno je saopštenju zajednice.

"Tamošnja Crnogorska pravoslavna crkva je neozbiljna zajednica koju, na žalost, podržava crnogorska država. Inače, mala je podrška Crnogorskoj crkvi od naroda", kazao je patrijarh a prenela crnogorska televizija IN. Takođe, u intervjuu beogradskom Prešu patrijarh je ocenio da će "vreme izlečiti CPC i Miraša (Dedeića)".

Javnim izvinjenjem patrijarh bi "odagnao zle slutnje koje su se javile kod nacionalno opredeljenih Crnogoraca u Srbiji da je na delu retorika i praksa retrogradne i pogubne ideologije velikosrpskog hegemonizma i tutorstva nad Crnom Gorom i Crnogorcima, navedeno je u saopštenju.

Pogledajte još