U Beogradu obeležen Dan Afrike

0

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je povodom Dana Afrike da je Srbija posvećena unapređenju saradnje sa afričkim državama i regionalnim ekonomskim zajednicama i, u skladu sa svojim mogućnostima, doprineće jačanju političkih, ekonomskih, kulturnih i svih drugih veza.

I do sada smo zajednički proslavljali Dan Afrike – sa kojom Srbija, kao najistaknutija naslednica Jugoslavije kada je reč o politici prema Africi, decenijama ima prijateljske odnose – ali od ove godine, odlučili smo da u kalendar najvažnijih dana u godini u Srbiji uvrstimo 25. maj kao dan prijateljstva s narodima Afrike i da vam se u slavlju dodatno približimo – naveo je Dačić u govoru.

On je istakao da Srbiju raduje napredak afričkog kontinenta i njegove krovne organizacije – Afričke unije, u kojoj Srbija ima status posmatrača i na čijim samitima redovno učestvuju naši visoki zvaničnici i s pažnjom prati njen rad i i podržava napore koje ta organizacija i njene članice ulažu radi ostvarenja strateških afričkih ciljeva iz Agende 2063.

Prema rečima Dačića, Srbija smatra da se afrički problemi moraju rešavati u Africi i podržavamo sve inicijative koje Ujedinjene nacije, Afrička unija i njene članice i regionalne ekonomske zajednice, pokreću radi postizanja mira na kontinentu.

Posebno nas bole sukobi u Africi koji još ne jenjavaju i patnje stanovnika mnogih područja. Srbija želi da se ti problemi što pre okončaju i daće svoj doprinos ostvarenju vizije svojih afričkih prijatelja. Nastavićemo da učestvujemo u mirovnim misijama na kontinentu, sa željom da ih u budućnosti bude što manje, kao i u humanitarnim i razvojnim aktivnostima i sa stipendiranjem afričkih studenata na univerzitetima u Srbiji. Kao mali znak naše brige za našu afričku braću i sestre, Vlada Srbije opredelila je ovog meseca pomoć za nekoliko afričkih zemalja koje se suočavaju sa velikom sušom i glađu – naveo je Dačić.

Izvor: FoNet

/

Foto: Goran Zlatković

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.