Francusko ordenje Džimu Keriju i Juanu Makgregoru

PARIZ, 2. februara 2010. (Beta-AFP) - Kanadski glumac Džim Keri i njegov škotski kolega Juan Makgregor dobili su francusko ordenje viteza Reda umetnosti i književnosti.

"Vi ste predstavnik vrste komičara sa mnogo lica čiju umetnost čine izuzetno prisustvo pitoresknosti koja je neprekidno premašuje granice među žanrovima pošto je oličena u mimikriji", rekao je uručujući nagradu Keriju francuski ministar kulture Frederik Miteran. Francuski ministar Kerija je uporedio sa filozofom Denijem Didroom, koga su "zanimale eksplozivne, eruptivne, kreativne, mimikrične prirode", kakvu je Miteran pripisao Džimu Keriju.

Rođen pre 48 godina u Kanadi, Keri je svetsku slavu stekao filmovima "Ejs Ventura: Detektiv za kućne ljubimce", "Maska" i "Trumanov šou". Ljubitelji filma nedavno su ga videli u ostvarenju "Uvek reci da". Miteran je ocenio da je Makgregor "oličenje druge strane komičara". "Duboke strane sile", kazao je francuski ministar, aludirajući na glumčevu ulogu u "Ratovima zvezda". Džim Keri i Juan Makgregor igraju u komediji "I Love You Phillip Morris", koja će se u Francuskoj prikazivati od 10. februara.

Pogledajte još