Ako porastu plate, moraće i penzije

BEOGRAD, 2. februara 2010. (Beta) - Potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić izjavio je da će i penzije morati da se povećaju ako od septembra, kako je najavio ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić, budu odmrznute i povećane plate u javnom sektoru.

Krkobabić je za Emportal (www.emportal.rs) kazao da će Partija ujedinjenih penzionera Srbije, čiji je on lider, tražiti da se penzije odmrznu, ako suprotno odluci Vlade i dogovoru s Međunarodnim monetarnim fondom početkom septembra budu odmrznute plate u javnom sektoru.

"Bez obzira na principijelan dogovor o zamrzavanju plata i u 2009. one su porasle nominalno 7,1 odsto, a penzije su ostale iste i nisu ni za dinar povećane. Ako bi se to ponovilo i tokom 2010. onda će kategoričan zahtev PUPS-a biti da se za približno isti procenat moraju povećati i penzije", kazao je on.

Kako je istakao, "ne može jedna kategorija ljudi da umire od gladi, a druga, koja inače mnogo bolje živi, da dobija povišicu". "Pogotovo sam protiv toga da se plate povećavaju u uslovima kada za to nema potrebe, niti ima novca za to. Takođe je nedopustivo da zaposleni u pojedinim javnim preduzećima ucenjuju državu", dodao je Krkobabić.

Pogledajte još