Karmen Krivokapić: Kod nas i u svetu najveća revolucija do sada je u ishrani čoveka

0

Najveća regionalna konferencija o hrani i vinu "Moja kravica Food Talk" ove godine održava se po peti, jubilarni put, a gastronomski stručnjaci okupiće se 9. juna u Restoranu Beskraj (bivša Barutana) u Petrovaradinu, Novi Sad.

Moja Kravica Food Talk 2017.” okuplja stručnjake, proizvođače, kompanije, medije i poznate ličnosti koji će pričati o aktuelnim temama iz sveta gastronomije i vina.

Konferenciju će otvoriti Ivan Đoković, pokrajinski sekretar za privredu i turizam.

Tokom tri panela, različitih prezentacija i case study-ja, učesnici će govoriti o tome kako kroz hranu promovišemo kulturu, keteringu, zaštiti potrošača, a poznate ličnosti će učestvovati i u VIP kvizu znanja o hrani, vinu i kuvanju.

Jedna od učesnica demonstracije kuvanja „Ketering za zdravlje – Catering for Healt“ biće i Karmen Krivokapić, restoran „Arhiv“, Novi Sad, na čijem jelovniku se nalazi i njena čuvena Karmelada – džem od crvenog luka. Sa Karmen smo razgovarali u susret konferenciji:

Odakle je nastala ljubav za kuvanjem, posebno ljubav prema mediteranskim specijalitetima?

– Ljubav prema kuvanju je kod mene nekako urođena, nasledna. Moja baka je ceo život posvetila kuvanju, što profesionalno, što za svoju decu, porodicu, unučiće i praunučiće. Ja sam uz nju i mamu počela rano da se guram u kuhinju i učim. Volela sam kao mala kada mama meni i bratu posluži vežeru da presložim hranu u tanjiru i kao napravim da je svečano, posebno dekorisano, i tek onda da počnemo sa jelom. Kada smo se igrali ja sam u igri uvek bila kuvarica pa terala decu da jedu te moje eksperimente, npr. supa od same vegete i svih začina i biljaka koje nađem. Ukus je bio bljak, a oni su ko bajagi jeli! A mediteranska kuhinja mi je omiljena i zbog života na moru, dede ribara, pa se to kod nas uvek jelo, a i moj kasniji život u Istri i putovanja po Italiji su tu ljubav, prema takvim jelima, pojačali. Praksa u jednom od najboljih ribljih restorana kod strica Iveka u Izoli je uobličila moje amatersko kuvanje u profesionalno, njihov odnos prema namirnicama, plodovima mora i ostalim namirnicama koje to podneblje ima me oduševio. Naučila sam puno tehnika pripremanja ribljih specijaliteta, ručno rađene paste, poslastica…

Napravili ste brend u svom restoranu, Karmeladu. Za one koji je još nisu probali predstavite nam je i recite nam kako ste došli na ideju da je napravite?

– Kada sam se vratila u Novi Sad, puna utisaka iz Istre i svih ostalih krajeva gde sam živela i putovala, počela sam intenzivno da maštam o mom restoranu, mada priznajem, želela sam još malo da učim, ali okolnosti su se spontano namestile da i pre nego sam planirala otvorim sa partnerom Arhiv koji postoji sad već 10 godina, ali je bio u nekoj fazi mirovanja, pa čak i jedno vreme zatvoren. Bio je to izazov i prilika da probam i sebe i pokažem kroz moje specijalitete energiju i ljubav prema kuvanju i stvarnom ugošćavanju ljudi koji izaberu moj restoran. Kako i šta mogu, tim pre što je teško izmisliti i ponuditi nešto novo, jer kako kažu – pa sve je vec izmišljeno i skuvano! Želela sam da spojim sve te kuhinje i kulture u jedno i da predstavim na svoj originalni način. Tu se kao jedan od soseva koji sam služila uz biftek 'lepo pečen i lepo isečen' – tako piše u jelovniku, našao džem od crvenog luka sa medom i cimetom i još par tajnih začina i osvoijo sve goste već na prvi zalogaj. U početku su tražili recept, pa onda kad ne ispadne kao moj tražili da im skuvam i spakujem za poneti i onda kad je to uzelo maha, ja odlučim da džem dobije i ime, po autoru recepta, odnosno meni! I eto tako je nastala Karmelada. Pripremam je da uskoro izađe iz Arhiva i na tržište. Super je ukus, odlično se kombinuje sa raznim vrstama mesa, odlično ide uz sireve, na salate, topla, hladna, ona osvaja svojim neobičnim mirisom i ukusom!

Da li pratite novitete u svetu kulinarstva i da li primenjujete nove tehnike?

– Mislim da je sada i kod nas i svuda u svetu do sad najveća revolucija u ishrani čoveka, gastronomija, noviteti, kombinacije, ukusi, tehnike… Pratim koliko mogu da postignem, ali ne primenjujem jer za ovo što ja kuvam i nudim u mom Arhivu za sad nije potrebno. Mislim da bi trebalo za to još iskustva, neku još dobru školu, radionicu, mentora i novu priliku u možda nekom mom novom, sledećem restoranu, a u isto vreme želim, maštam i o maloj ribljoj konobi na obali mora. Verujem u snove, a i u onu izreku „ako jako želiš- ostvariće se“!

U ovogodišnjoj Experience zoni pod platanima pod nazivom „DISCOVER THE FUTURE OF TASTE“ probaćemo domaće specijalitete, ali i hranu iz svih delova sveta, prisustvovati likovnoj koloniji na travi, a za kraj programa uživati u nastupu benda DRUM N ZEZ.

Konferansije ovogodišnjeg „Moja kravica Food Talk-a“ biće Rada Đurić, novinarka i TV lice.

Kompletan program i način prijave za učešće možete pogledati na linku: www.color.rs/foodtalk2017/

Konferenciju u organzaciji Color Media Communications i HBO Color Media Events su podržali Grad Novi Sad, Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Udruženje za razvoj ruralnog i eko turizma Bač u srcu Bačke

FT2017-insta-i-FB-post

Foto: Privatna arhiva

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.