Završen deveti Mikser festival u Silosima

Festival je otvoren svečanom ceremonijom na krovu silosa kojoj su prisustvovali partneri Mikser festivala, ambasadori Holandije, Nemačke, Švajcarske, Italije i Sjedinjenih američkih država, predstavnici stranih kulturnih centara: Francuskog instituta, Austrijskog kulturnog foruma, Instituta Servantes, Britanskog saveta, Gete Instituta, te brojne zvanice iz sfere kulturnog života Beograda i Srbije. Koncertom gudačkog orkestra Lola Klasik na Mikser trgu i otvaranjem kapija ulične galerije “Migracije”, počelo je veliko javno otvraranje za sve posetioce festivala na kojem su kreativna direktorka Mikser festivala Maja Lalić i umetnički direktor Nordeusa Deril Klulou (Daryl Clewlow) najavili otvaranje Nordeusovog programa na Mikser festivalu pod nazivom “Ekspo digitalnih umetnosti” čime je Mikser festival na četiri dana postao centar digitalne umetnosti regiona, uz podršku najpoznatijih domaćih kompanija iz oblasti razvoja igara, specijalnih efekata i video produkcije. Dizajn zonu Mikser festivala otvorio je holandski ambasador, gospodin Hendrik van der Dol izložbom “Holandski paviljon”, nakon čega su posetiocima festivala predstavljeni pobednički radovi sa internacionalnih konkursa “Ghost project” i “Kuća Za sve naše jude” – za grafičko rešenje fasada novog Mikserovo kulturnog centra u Sarajevu. U Art Zoni svečano je otvorena regionalna multimedijalna izložba “Black Box 2017: Pad u budućnost” koja je okupila blizu 70 umetnika, pod kustoskom palicom Marka Lađušića. Glavni muzički program festivala otvorili su “Sale i Sedlari”, a nakon njih pod reflektore River bine izašao je Marko Louis.

Drugog dana Mikser festivala Ursula Läubli, direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju u Srbiji, svečano je otvorila izložbu „New Perspectives“koja je rezultat foto konkursa za mlade talente nastalog u saradnji Mikser festivala i Švajcarske kancelarije za saradnju u Srbiji. U okviru programske celine Mikser razgovori, tokom sva četiri dana festivala odvijala su se predavanja, debate i radionice u kojima je učestvovalo više od 100 renomiranih domaćih i internacionalnih stručnjaka iz oblasti kulture, sociologije, migracija, urbanih praksi, arhitekture, digitalnih umetnosti, informacionih tehnlogolija, medija, itd. Okrugli stolovi Fabrike kulture“,“(Ne)kultura dijaloga u medijima“, “Izbeglice I migranti u Srbiji – šta je sledeći korak?”, “Edukacija u pokretu” pokušali su da odgovore na ključna pitanja današnjice i razmene mišljenja između vrsnih praktičara i posetioca festivala. Mnogobrojna pubilika uživala je u večernjim koncertima engleskog benda Avalanche Party, E-playa, Disciplin A Kitschme, a nakon ponoći u muzičkom odabiru Kišobran ekipe. Na Squre bini muziku su puštali Ex – Yu Vinyl Diggers.

Specijalni gost Mikser festivala 2017 - Mirko Ilic je, uz prisustvo kolega ilustratora Dušana Petričića i dizajnera Slavimira Stojanovića, trećeg festivalskog dana otvorio svoju putujuću izložbu„Tolerancija“ koja predstavlja 27 plakata etabliranih svetskih dizajnera i njihov odgovor na globalno sve važniji društeni problem netolerancije. Poseban kvalitet izložbe je njen organski rast, jer iz svakog grada odlazi bogatija za jedan rad lokalnog dizajnera, u ovom slučaju to je plakat Slavimira Stojanovića. U okviru programske celine Mikser razgovori, Fondacija Hemofarm je održala predavanje na temu: Doniranje i transplantacija organa “Najvažniji poziv u životu”, a nakon predavanja deo Mikser tima potpisao je donorske kartice zajedno sa direktorom festivala, Ivanom Lalićem.

Istog dana održana je modna revija na kojoj su predstavljeni unikatni modeli koje su sašile žene migrantkinje iz Avganistana, Sirije i Gane koje su pohađale radionicu šivenja Fondacije Ana i Vlade Divac u Centru za azil u Krnjači. U okviru izložbenog prostora Fondacije Ane i Vlade Divac u galeriji “Migracije” izbeglice i migranti kuvari pripremali su tradicionalna jela sa Bliskog Istoka, i kulinarske tajne svog podneblja preneli gostima festivala. Treće veče obeležili su koncerti Bojane Vunturišević, Zemlje gruva i Edo Maajke, na River bini, a nakon ponoći Love Revolution Party na kome su nastupili didžejevi Bang La Decks i Sagi Abitbul pobrinvši se da žurka kraj Dunava traje do ranih jutranjih časova. Na Square bini muziku su puštali Waxx Trax.

Deveti po redu Mikser festival svečano je zatvoren nastupom legendarnog Jure Stublića i grupe ’’Film’, dok je veče na River bini otvorio mladi pančevački trio ’’Buč Kesidi’’, uz pojačanje sarajevskih’’Fikusa’’, nakon kog je publika uživala u nastupu splitskog sastava ’’Justin’s Johnson’’. Za mnogobrojne ljubitelje pozorišta pod vedrim nebom, na Skver bini su se tokom festivala igrale predstave “Muškarčine”, ’’Vanvremenske vrednosti’’ i dokumentarna pozorišna predstava o najstarijoj naciji na svetu ’’Jami Distrikt’’ u režiji Kokana Mladenovića, koja je i zatvorila pozorišni program festivala. Poslednjeg dana festivala dodeljena su priznanja najboljim projektima dizajnerske platforme “Ghost project” i proglašeni pobednici konkursa “Kuća za sve naše ljude” za grafičko rešenje fasade budućeg regionalnog kulturnog centra Mikser House u Sarajevu. Stručni žiri u sastavu: Mirko Ilić, Bojan Hadžihalilović i Maja Lalić dodelio je dve prve nagrade, treću nagradu i nagradu publike na osnovu glasova posetilaca festivala. Mikser Bazar je i ove godine okupio najpreduzetnije dizajnere, zanatllije i male proizvođače zdrave hrane i delikatesa koji su svojim kreativnim idejeama i preduzetništvom oplemenili industijski ambijent Žitomlina na donjem Dorćolu. Najmlađi Mikserovci su uživali u svakom trenutku Mikser festivala u programima Mikser Kids & Teens zone koji su se odvijali u posebno osmišljenom ekološkom paviljonu u srcu festivala.

Mikser tim se od srca zahvaljuje svim prijateljima i partnerima bez čije podrške ne bi bilo moguće organizovati ovako uspešan festival u jednoj od najtežih godina sa samu organizaciju Mikser, pogotovo samo mesec dana nakon zatvaranja Mikser House-a u Savamali. Posebno HVALA vernoj i mnogobrojnoj publici Miksera sa svih delova Balkana koja nije krila oduševljenje povratkom festivala u Silose. Vidimo se 8.septembra na otvaranju “Mikser House”-a u Sarajevu, dok prvi sledeći “dejt” domaćoj publici zakazujemo na Šabačkom letnjem festivalu koji organizujemo od 28. do 30. jula uz podršku grada Šapca, a koji će nositi simbolični slogan “OAZA”.

Pogledajte još