Svako četvrto dete ŽRTVA digitalnog nasilja, ali i svako četvrto dete UČESTVUJE U NASILJU

Glavni koordinator za prevenciju nasilja Centra za prevenciju devijantnog ponašanja kod mladih Biljana Kikić Grujić kaže da u Srbiji postoji vršnjačko nasilje.

- Da li vršnjačkog nasilja ima više ili manje je diskutabilno zato što smo u odnosu na pre 10 godina postali senzibilniji, odnosno, znamo da prepoznamo neki oblik nasilja koji se javlja - rekla Kikić Grujić.

Prema njenim rečima, ono što je trend u svetu, pa i u Srbiji, jeste da vršnjačko nasilje menja oblik - iz stvarnog sveta prelazi u virtuelni svet.

- Kažemo da ne postoji granica stvarnog i virtuelnog sveta jer svađa koja započne u stvarnom svetu - školi ili van škole, prenosi se u virtuelni svet i na kraju rezultira tučom u stvarnom svetu - rekla je Kikić Grujić.

Ona je istakla i da se vršnjačko nasilje ne može izdvojiti, niti se može o njemu pričati kao izdvojenom faktoru.

- Pre 20 godina, kada je neko pravio problem u školi, sa njim niko, ili bar veliki broj dece, nije želeo da se druži. Danas su takva deca lideri, vođe, uzori - rekla je Kikić Grujić, dodajući da je problem u poremećaju vrednosti u vršnjačkim grupama.

Kako kaže, sa druge strane postoji ''spavanje institucija''.

- Ne možemo reći da ne postiji regaovanje institucija, ono postoji, ali mi se čini da se javi tek kada se desi neki oblik vršnjačkog nasilja, koji rezultira pokušajem ili izvršenjem samoubistva deteta - rekla je Kikić Grujić.

Ona je ocenila i da je preventivni rad negde zatajio ili da bi trebalo da se pojača da bi imalo efekta i na samu decu.

- Sakrivanje bilo kog oblika vršnjačkog nasilja i uopšte nasilja i zlostavljanja dece da li u stvarnom ili virtuelnom svetu samo će rezultirati da će posle nekog određenog vremena taj problem eskalirati - zaključila je Kikić Grujić.

Savetnik ministra prosvete Snežana Marković smatra da će konferencija na kojoj će se učenicima i nastavnicima skrenuti pažnja da internet, pored svih dobrobiti koje nam donosi za učenje i zabavu, krije i opasnost.

Međutim, kako kaže, to ne znači da treba da bežimo od interneta.

- Neophodno je da budemo svesni opasnosti, obazrivi i da ne dozvolimo da budemo prevereni. Da ne vršimo nasilje nad drugima i da ne dozvolimo da nad nama vrše nasilje - rekla je Marković.

Podsećajući da je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija nosilac poslova informacione bezbednost i da je osnovalo nacionalni konktakt - centar za bezbednost dece na internetu, ona je istakla da Ministarstvo prosvete tesno sarađuje sa svima koji su angažovani da deluju.

Marković je ukazala da nije sigurna koliko su deca upoznata sa opasnostima na internetu, dodajući da sve anonimno mogu da prijave na telefon 19833.

Koordinatorka projekta Drug nije meta Ivana Milenković podsetila je da su pre dve godine kroz portal SrbijaDanas.com pokrenuli projekat sobzirom da je statistika alarmantna.

- Istraživanja pokazuju da je svako četvrto dete učestvuje u vršnjačkom nasilju. Cilj konferencije je da se donesu konkretni i funkcionalni zaključci, a publika - učenici i nastavnici će moći da čuju stručnjake koji će da ponude rešenja, a ne prazne razgovore. Očekujem da ćemo svi odavde izaći sa nekim novim saznanjima, pametniji i tolerantniji - rekla je Milenković.

Ona je istakla i da je nasilje postalo toliko frekventno da niko ne može da bude siguran da se to neće dogoditi njegovom detetu.

Prema njenim rečima, najugroženije su ipak marginalne grupe, ranjivi slojevi društva, ali nema pravila.

Izvor: Tanjug

Pogledajte još