ZABRINJAVAJUĆE: Beograđani i Vojvođani se najviše razvode, a često ne znaju ni zašto

Iako se kao jedan od glavnih razloga navodi život u zajednici sa njegovim ili njenim roditeljima, sve je češći slučaj da parovi ni nemaju konkretan razlog zbog kog se odluče da partneru okrenu leđa. Ono što je manje poznato jeste kako parovi uopšte dođu u takvu situaciju da već u prvih pet godina priznaju da nisu jedno za drugo.

Porodični terapeuti u Savetovalištu za brak i porodicu Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu Dragana Opačić i Aleksandra Račić ističu da "problem u raju" mogu da prouzrokuju početak zajedničkog života, rođenje deteta, gubitak posla, bolest ili osiromašenje. Ukoliko se te situacije prevladaju ili ne prevladaju može doći do jačanja odnosa, odnosno, dovođenja u pitanje istog.

- Kada par ima autentičnu motivaciju, kada je posvećen radu na odnosu i prihvati odgovornost za odnos, tada fokus ide na promenu sebe, a ne na promenu onog drugog. Ovo je situacija kada se radu na partnerskom odnosu daje šansa bez obzira na teškoće koje su dovele do krize u braku - navode one.

Na pitanje zašto razvoda danas ima više nego ranije terapeutkinje odgovaraju da opšta kriza na svim životnim poljima uslovljava i krizu porodice.

- Danas ljudi generalno više investiraju svoju životnu i emotivnu enegiju u to kako obezbediti i održati posao, a brak se uglavnom kao i porodica dešava sam po sebi, nema se vremena za to. Bračni odnos kao i porodični zahteva mnogo posvećenosti, zajedničkog rada, kompromisa i to pogotovo u vremenu u kome živimo a koje obeležavaju velike i turbulentne promene. Nekadašnji tradicionalni okviri bračnog i porodičnog života deluju prevaziđeno.

Osim davanja šanse, neophodno je konstantno raditi na odnosu, a ukoliko partneri vide da ne mogu sami da prevaziđu krizne situacije, poželjno je obratiti se stručnjacima.

- Sam par treba da prepozna mesto kada odnos prestane da bude funkcionalan. Obično kada nas boli zub odemo kod zubara, kada se kola pokvare kod majstora. Tako je i sa odnosom, kada se stvari zakomplikuju i to potraje dobro je potražiti stručnjaka u toj oblasti.

Opačić i Račić parove u takvim situacijama najčešće savetuju na sledeći način:

- U fazama krize najvažnije je normalizovati situaciju, kako bi par mogao da misli i da pravi prioritete, aktivira snage i rešava odnos na drugi konstruktivan način.

Izvor: Super žena/B92

Pogledajte još