Cvetičanin neće orden od Mesića?

BEOGRAD, 03. februar 2010. (FoNet) - Tvrdnje zagrebačkih medija da je Stjepan Mesić, zbog pogoršanja odnosa dve država, odbio da uruči orden bivšem srpskom ambasadoru u Hrvatskoj Radivoju Cvetićaninu su netačne i tendenciozne, izjavila je za Novosti Danja Šilović Karić, šefica informativne službe predsednika Hrvatske.

Karić kaže da je uobičajena praksa da se ambasadorima pri odlasku dodeli odlikovanje, ali pošto Srbija to uslovljava prethodnom saglasnošću, predsednik Mesić je to i protokolarno zatražio.

Kada je Cvetićanin 24. novembra bio na oproštajnom sastanku kod predsednika, obavešten je da dozvola iz Beograda još nije stigla. Cvetićanin je izrazio spremnost da dođe po orden kada predsedniku bude odgovaralo, objašnjava ona.

Karić dodaje da je dozvola stigla već 25. novembra i da je tada dogovoreno da se Cvetićaninu orden uruči pri kraju Mesićevog mandata.

Nijednog trenutka se nije postavljalo pitanje da li će se Cvetićaninu dodeliti priznanje ili ne. Predsednikov savetnik je putem telefona obavestio Cvetićanina, koji je obećao da će potvrditi da li dolazi.

Ali, 28. januara poslao je mejl u kojem nas obaveštava da neće moći da dođe na dodelu. I to je sva istina o ovom slučaju, zaključuje šefica informativne službe predsednika Hrvatske.

Ipak, u utorak u toku dana pojavila se informacija da će našem diplomati orden biti naknadno uručen, pišu Novosti.

Pogledajte još