APOSTOL DRSKOSTI: Liam Gallagher na Exitu

Rođen i odgajan (čuj, odgajan!) u porodici nasilnog irskog oca na koga neobično fizički i po nasilnog karakteru liči, nije baš mogao biti drugačiji. A mlađi brat je uvek centar sveta, te je tako i Liam postao centar Oasisa, a možemo reći da je to jedna od najvećih grupa 90-ih, u najmanju ruku. Ako ništa drugo, hvala im što su inspirisali naše Evu Braun, Veliki Prezir ili Popcycle 90-ih da se iz onog mraka izvučemo makar manje ošetećeni. A da se izvuče manje oštećen, to nije baš uspelo Liamu. Mada on kaže da mu je rokenrol spasio život.

Nakon što je izvređao svog brata koji mu je napravio sve pesme kojima se proslavio, 2009. uzeo je ostatak benda i nazvao ga Beady Eye. Iako je ostatak benda zapravo gotovo kompletan shoegaze bend Ride iz Oksforda, nekako nisu uspevali da naprave hit vredan pamćenja. Ride se pokupio iz Beady Eye i napravio... well, Ride. Ponovo. Snimaju opet i sviraju opet. Shoegaze je opet pomalo u modi. Liam je ostao besan i sam, i počeo je da proziva po Twitteru koga stigne. Najviše brata, koji je počeo da svira sa Blur i Coldplay. Naravno, i Coldplay, vređajući ih na sva zvona. Rekao je da nikada neće svirati solo jer nije... (reč na P koju Rade Šerbedžija u Varioli veri navodi da je „karakterna osobina“). Na kraju, odlučuje da kao Morrissey posle raspada The Smithsa nađe svog Stephena Streeta, da nađe nekog ko bi mu mogao praviti pesme. Hitove. Odlučuje da napravi solo album. Turneju. Zvanično objavljuje d aje postao to što je karakterna osobina kod Šerbedžije. Ostatak pesama za koncert je uzeo od Oasis. Na kraju je svom bratu čestitao 50-i rođendan i rekao mu „Ostani zauvek mlad“. Rekao je da je spreman da se pomiri sa Oasis kad god to Noel želi. A onda je ljudima kojima je rekao da su „gori od g...a (Coldplay) gostovao na koncertu One Love Manchester kao podrška žrtvama terorizma. Zagrlio je Chrisa Martina.

Shvatio je da, da bi bio veliki, moraš i ti biti veliki ali i stajati na ramenima drugih koji su veliki. Kao što kaže album Oasis „Standing on the Shoulders of Giants“. Pomiren sa sobom, Liam nam dolazi na Exit u petak, sa furioznim prvim singlom „Wall of Glass“. Apostol drskosti je na Tvrđavi!

Tekst: Žikica Milošević

Pogledajte još