Otvorena Roditeljska kuća za smeštaj dece obolele od raka

BEOGRAD, 3. februara 2010. (Beta) - U Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić" u Beogradu je u sredu svečano otvorena "Roditeljska kuća" u kojoj će biti smeštena deca obolela od malignih bolesti i njihovi roditelji tokom lečenja i oporavka.

Specijalno odeljenje za smeštaj dece obolele od raka je prva takva ustanova u Srbiji i ima ukupno 12 opremljenih apartmana (osam za smeštaj dece i roditelja i četiri za smeštaj lekara i stručnjaka), dnevni boravak za decu, kuhinju, trpezariju, ostave, prostorije za pranje, sušenje i peglanje veša, a sa bolnicom je povezano hodnikom.

"Roditeljska kuća" omogućiće roditeljima koji žive van Beograda da za vreme trajanja lečenja budu sa decom koja nisu na bolničkom već na ambulantnom lečenju kao i za odlaske na svakodnevne kontrole i terapije.

U Srbiji od malignih bolesti godišnje oboli oko 200 dece, a do sada su roditelji iz unutrašnjosti za vreme lečenja i terapija morali da iznajmljuju stanove, što je za mnoge bilo finansijski neizdrživo. Izgradnju prve "Roditeljske kuće" u Srbiji inicirala je direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Svetlana Vukajlović, a projekat je podržao grad Beograd.

Pogledajte još