Agnecija SP potvrdila kreditni rejting Srbije

BEOGRAD, 26. aprila 2007. (Beta) - Agencija za utvrđivanje kreditnog rejtinga Standard end Purs (Standard and Poor's - SP) iz Londona potvrdila je kreditni rejting Republike Srbije "BB-" (BeBe minus) za dugoročne i "B" (Be) za kratkoročne obaveze, saopštilo je Ministarstvo finansija Srbije.

Izgledi za dalje kretanje rejtinga ostali su pozitivni, što ukazuje na mogućnost, kako se navodi u saopštenju, povećanja kreditnog rejtinga u narednih 6 do 18 meseci.

Kreditni rejting Srbije potvrđen je zahvaljujući snažnom rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 5-6 odsto godišnje, povećanju izvoza i visokim direktnim stranim investicijama.

Stabilnosti rejtinga doprineli su ostvareni budžetski suficit u 2006. i smanjenje javnog duga, kao i stope inflacije, za koju se procenjuje da će ove godine biti na nivou od oko sedam odsto.

Agencija SP je ukazala da je rejting Sebije potvrđen na osnovu pozitivnih makroekonomskih pokazatelja, ali da je i dalje uslovljen političkim rizicima usled nerešenog konačnog statusa Kosova i Metohije, neformiranja vlade i zamrzavanja pregovora sa Evropskom unijom o zaključivanju Sporazuma o stabiliziciji i pridruživanju.

Pogledajte još