MIRA FURLAN RAZOČARANA: Ovde se od devedesetih ništa nije promenilo!

Njen dom je od tada bio u američkoj državi Kalifornija, ali sada se vraća u HNK, gde će uskoro zaigradi u novoj predstavi. Sada je progovorila o svom životu u Americi.

- Amerika je, kao što znamo, vrlo zatvorena zemlja, koju ne zanima ništa osim nje same. Mislim da većina Amerikanaca ne zna gde je tačno bila zemlja zvana Jugoslavija. Kao što ne znaju ni gde su nove zemlje nastale na tom prostoru. Sve je to za većinu stanovništva nepoznanica. Ne znam statistiku, ali znam da je ogroman broj Amerikanaca koji nemaju pasoše, jer im nikad nije palo na pamet da putuju izvan svoje ogromne zemlje. Tako da je za njih priča o nekom, navodno, visokom statusu u nekoj opskurnoj zemlji za koju nisu čuli ni dok je postojala, a kamoli kad je prestala da postoji, jedna potpuno neuverljiva i mutna priča - ispričala je ona za portal "Azra.ba", i dodala:

- Tokom svojih nedavnih boravaka u Hrvatskoj shvatila sam da je čitav prostor toliko zagađen senzacionalizmom, vulgarnošću i primitivnim nacionalističkim diskursom koji se nije promenio od devedesetih kad sam otišla, da sam zaključila da tu, zapravo, više nemam šta da tražim. To je tužna pomisao. Ali, nažalost, istinita. A istinu treba prihvatiti. Nemamo drugog izbora.

Na pitanje da li se pomirila s prošlošću odgovorila je:

- Pravo je pitanje: jesam li se zaista pomirila s prošlošću, jesam li joj "oprostila" i jesam li uspela da prihvatim sadašnjost. Odgovor: Radim na tome.

Izvor: Blic.rs

Pogledajte još