NIJE SVE U PARAMA! Ema Bregović: Ja i u Parizu jedem burek i pasulj!

Brega sa ćerkama Lulu, Unom i Emom Foto: Boško Karanović/Hello!

Imala je dve samostalne izložbe u Beogradu i jednu u Gradu svetlosti, ali ističe da uvek sa zadovoljstvom dolazi u srpsku prestonicu.

- Na festivalu savremene umetnosti izloženo je nekoliko mojih skulptura, a jedna od njih je pre više od mesec dana prikazana u Cirihu - kaže najstarija od tri Bregine ćerke, koje nekadašnji vođa "Bijelog dugmeta" ima sa suprugom Dženanom.

- U Francuskoj je drugačiji akademski sistem. Ovde biraš jedan odsek, a tamo kada završiš likovnu akademiju možeš sve da radiš, da se baviš slikarstvom, vajarstvom... Više volim da radim skulpture i instalacije, mada sam dugo i crtala. Ostalo mi je još da završim master.

Koliko je teško uspeti u Parizu?

- Veliki gradovi daju iluziju o velikim perspektivama. Toliko je mladih umetnika koji bukte od ideja, ali nije jednostavno pronaći svoj put. Meni je super u Srbiji i u Beogradu.

Šta vam se najviše dopada u Srbiji?

- Koliko god sam se privikla na francusku kulturu i običaje, u našoj kući je vladao balkanski fazon. To znači da jedemo burek i pasulj. Osećam se kao slobodni atom, koji nije ni tamo, ni ovamo. I svuda se apdejtujem, jer imam duplu kulturu. Beograd je metropola, a Pariz i te kako. Kombinacija tih dveju kultura može da izrodi nešto sjajno, i na tome radim. Ovde upoznajem nove ljude, obožavam ih jer su topli i žele da pomognu. Nije sve u parama, već u ljudskim relacijama. Najviše volim da provodim vreme sa zanatlijama, jer su zanimljiviji. Kada sam u Beogradu pripremala poslednji projekat sa babuškama koje nose feredže, radila sam sa livcima godinu i po dana. Još nije bila ekskluzivna izložba tih babuški, ali su neke izložene na ovom festivalu.

Da li je prednost ili opterećenje biti Bregina ćerka?

- Srećom, ne živim estradnim životom, i to je veliko olakšanje. Živimo jednostavno, bez glamura, družim se sa normalnim ljudima. Roditelji su me uvek terali da studiram, možda ću da upišem još jedan fakultet. Interesuju me filozofija, psihologija i antropologija. Ne mislim da me je ikada sputavalo to što sam ćerka Gorana Bregovića. Roditelji su mi govorili da ništa ne može da padne s neba, da mora mnogo da se radi i da je to suština života.

Izvor: Novosti

Pogledajte još