4. ŠEKSPIR FESTIVAL U SRBIJI

Ideja festivala, jedinstvenog u ovom delu Evrope, je da neguje dela najvećeg svetskog dramskog stvaraoca predstavljanjem atraktivnog pozorišnog programa pod vedrim nebom, kako je to bilo i u Šekspirovo vreme. Publika će i ove godine imati priliku da poseti jednu od najlepših letnjih rezidencija u našoj zemlji napravljenu po ugledu na srednjovekovne zamkove u Lombardiji.

Ideju o osnivanju ovog festivala inicirao je reditelj Nikita Milivojević nakon premijere njegove predstave „Henri VI” u čuvenom Glob teatru u Londonu u maju 2012. godine. Pored želje da nam otkrije Šekspira na nov način, Nikita je bio vođen idejom da se Vila Stanković - izuzetan prostor zatvoren za javnost u Srbiji, učini atraktivnim kulturno-turističkim mestom.

Festival je prema listi Agencije Beta proglašen za jedan od deset najznačajnijih događaja u kulturi Srbije 2014. godine.

Festival postaje deo Evropske mreže Šekspir festivala (European Shakespeare Festival Network) 2015. godine.

U prethodna tri izdanja, gosti Šekspir festivala bila su pozorišta iz Velike Britanije, SAD, Grčke, Gruzije, Finske, Belorusije, Irana, Indije, Portugala, Makedonije, Slovenije ...

Ove godine na Šekspir festivalu će biti predstavljena pozorišta iz Kine, Velike Britanije i Srbije, kao i značajni šekspirolozi, edukatori i umetnici koji će učestvovati u pratećem programu festivala.

Pokrovitelji festivala su: Opština Inđija, UNIQA osiguranje u Srbiji, MTS TELEKOM Srbija.

Pogledajte još