Pesma Down Under je plagijat

SIDNEJ, 4. februara 2010. (Beta) - Hit "Down Under" australijskog benda "Men at Vork" zapravo je plagijat jedne dečije pesmice, zbog čega grupa vlasniku numere duguje veliku odštetu, odlučio je australijski sud.

Pesmu "Kookaburra Sits in the Old Gum Tree" napisala je pre više od 70 godina australijska učiteljica Marion Sinkler. Ta numera postala je omiljena među decom od Novog Zelanda do Kanade. Učiteljica je umrla 1988, a izdavačka kompanija Larikin mjuzik je danas vlasnik prava na njenu pesmu o australijskoj ptici. Kompanija Larikin je tužbu za kršenje autorskih prava podnela prošle godine.

"Ustanovio sam da rif u 'Down Under' krši autorska prava na 'Kookaburra' pošto kopira znatan deo pesme gospođe Sinkler iz 1935", presudio je sudija Federalnog suda Piter Džejkobson, prenose svetske agencije. Strane u sporu saznaće 25. februara iznos odštete koji će kompanija Larikin dobiti od autora pesme "Down Under" Kolina Heja i Rona Strajkerta i izdavačkih kuća grupe "Men at Vork" Soni BMG i EMI songs. Advokat kompanije Larikin Adam Simpson kazao je da će kompanije verovatno tražiti do 60 odsto prihoda od objavljivanja pesme do danas, što je iznos koji se može meriti milionima.

Pogledajte još