Putin zatražio moratorijum na sporazum sa SAD i NATO

MOSKVA, 26. aprila 2007. (Beta) - Predsednik Rusije Vladimir Putin zatražio je danas da Rusija obustavi sprovođenje sporazuma o smanjenju naoružanja sa SAD i NATO-om.

U godišnjem obraćanju poslanicima oba doma ruskog parlamenta, on je rekao da članice NATO-a, potpisnice Sporazuma o konvencionalnim snagama u Evropi iz 1990, nisu ratifikovale taj sporazum i da ne poštuju njegove odredbe.

"S tim u vezi, smatram svrsishodnim da proglasim moratorijum na učešće Rusije u tom sporazumu, makar dok ga ne ratifikuju sve ostale zemlje i dok ne počnu striktno da ga primenjuju", rekao je predsednik Rusije.

U obraćanju parlamentu, koje je počelo minutom ćutanja zbog smrti prvog predsednika Rusije, Borisa Jeljcina, Putin je kritikovao zapadne zemlje i optužio ih da se slanjem novca nekim organizacijama direktno upliću u unutrašnje stvari Rusije.

On je rekao i da je "još rano" za njegov politički testament, ali da je ovo ipak njegovo poslednje obraćanje naciji. "Naredno obraćanje naciji učiniće novi predsednik", kazao Putin.

Pogledajte još