"Avatar" i "The Hurt Locker" sa devet nominacija za Oskare

Naučnofantastična saga "Avatar" i triler o ratu u Iraku "The Hurt Locker" dobili su po devet nominacija za Oskara, saopštila je američka akademija za film.

Režiseri ta dva filma, bivši supružnici Džejms Kameron i Ketrin Bigelou, nominovani su za Oskara za režiju. Pored "Avatara" i "The Hurt Locker", u trci za Oskara za najbolji film su i "Distrikt 9", animirana komedija "Do neba", priča o Drugom svetskom ratu "Prokletnici", drama o američkom fudbalu "The Blind Side", priča o recesiji "U vazduhu", drama "Ozbiljan čovek" i tinejdžerske priče "An Education" i "Precious".

Pored Kamerona i Ketrin Bigelou, za Oskara za režiju nominovani su i Kventin Tarantino, za "Prokletnike", Li Danijels, za "Precious" i Džejson Rajtman, za "U vazduhu". Za Oskara za najbolju glumicu nadmetaće se Sandra Bulok, za film "The Blind Side", Helen Miren, za "Poslednju stanicu", Keri Maligan, za "An Education", Gabore Sidibe, za "Precious" i Meril Strip, za "Džuli i Džulija". Nominacije za Oskara za najboljeg glumca dobili su Džef Bridžiz, za "Crazy Heart", Džordž Kluni, za "U vazduhu", Kolin Fert, za "A Single Man", Morgan Friman za "Nepobedive" i Džeremi Rener, za "The Hurt Locker". 

Inače, "Do neba" je tek drugi animirani dugometražni film nominovan za Oskara za najbolji film. Prvi je bio "Lepotica i zver", nominovan 1991. Ketrin Bigelou ("The Hurt Locker") je tek četvrta žena nominovana za Oskara za režiju, i tek druga Amerikanka, posle Sofije Kopole nominovane 2003. Ako dobije pozlaćenu statuetu, Ketrin Bigelou će biti prva žena kojoj je to uspelo.

Meril Strip i dalje drži rekord među glumcima po broju nominacija - 16. Ove godine je nominovana za glavnu ulogu u filmu "Džuli i Džulija". To je četiri nominacije više od Ketrin Hepbern i Džeka Nikolsona koji imaju po 12 nominacija. Ketrin Hepbern je, ipak, osvojila četiri Oskara, Nikolson tri, a Meril Strip dva.

"Bela traka" je tek deveti pretežno crno-beli film koji je nominovan za najbolju kameru od kada je akademija 1967. izbacila posebnu kategoriju za najbolju kameru u crno-beloj tehnici. Od 2000, samo su "The Man Who Wasn't There" i "Laku noć i srećno" bili kandidati u toj kategoriji. 

Beta/AP

Pogledajte još