Bivši francuski premijer pod istragom

PARIZ, 4. februara 2010. (Beta-AFP) - Francusko tužilaštvo otvorilo je preliminarnu istragu o optužbama za korupciju u finansiranju predsedničke kampanje bivšeg premijera desnice Eduara Baladira 1995. godine.

Tužilaštvo je otvorilo istragu početkom februara na osnovu optužbi koje je uputilo šest porodica Francuza žrtava atentata u pakistanskom gradu Karačiju od 8. maja, koje tvrde da je atentat povezan sa korupcijom u dobijanju posla prodaje podmornica.

U tom napadu poginulo je 14 ljudi, uključujući 11 Francuza koji su radili na gradnji podmornica koje je Francuska prodala Pakistanu. Pakistanski istražitelji su prvobitno usmerili istragu na Al Kaidu ali kasnije su počeli da ispituju tvrdnje da su napad izveli neki pakistanski zvaničnici ogorčeni što im Francuska nije plaćala provizije obećane za posao prodaje podmornica.

Prema tim tvrdnjama jedan deo mita završio je u fondovima predsedničke kampanje premijera Eduara Baladira, 1995. godine za predsedničke izbore koje je na kraju osvojio njegov tadašnji rival Žak Širak. Baladir je već odbacio kao "potpuno neosnovane" tvrdnje da je bilo ilegalnog finansiranja njegove kampanje i rekao da je spreman da razgovara sa sudijom koji ispituje napad u Karačiju.

Pogledajte još