Balkan i 2010. pretnja po stabilnost Evrope

VAŠINGTON/BEOGRAD, 4. februara 2010. (Beta) - Balkan će i ove godine biti najveći izazov za stabilnost u Evropi, a međuetničke tenzije u BiH i pitanje srpske manjine na Kosovu zahtevaće angažovanje Zapada, ocenjuje se u izveštaju američkih obaveštajnih službi o procenama bezbednosnih rizika u svetu.

U izveštaju koji je potpisao savetnik Predsednika SAD, direktor Nacionalne obaveštajne službe, Denis Bler, navodi se da će SAD i EU zadržati znatan uticaj na Zapadnom Balkanu i da će njihovo angažovanje značajno uticati na razvoj događaja u regionu.

Većina Srba na Kosovu i dalje je okrenuta Beogradu i odbija integraciju u kosovske institucije, premda deluje da se "to sporo menja na jugu Kosova", dok je uticaj kosovskih vlasti na Srbe na severu "izuzetno slab", ocenjuje se izveštaju od 2. februara. "Prisustvo NATO, premda smanjeno, i dalje je potrebno radi sprečavanja nasilja, i njegovo nadziranje Kosovskih bezbednosnih snaga je ključno za efikasnost tih snaga i demokratski razvoj", navodi se u izveštaju.

"Srpski lideri (u Beogradu) zalažu se za evropsku budućnost i predsednik (Srbije Boris) Tadić želi brz napredak ka članstvu Srbije u EU, ali Beograd ne pokazuje naznake da će prihvatiti nezavisnost Kosova", navodi se i dodaje da Beograd čeka savetodavnu odluku Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

Pogledajte još