Srbiji su otvorena vrata za članstvo u NATO

BEOGRAD, 5. februara 2010. (Beta) - Srbiji su otvorena vrata za članstvo u NATO, ali je to odluka koju ona sama treba da donese, izjavila je nova ambasadorka SAD u Beogradu Meri Vorlik.

U intervjuu agenciji Beta, Vorlik je rekla da "SAD u potpunosti podržavaju evropske i evroatlantske aspiracije Srbije i da čine sve da potpomognu njene napore u tom pravcu". Vorlik se nije izjasnila o rokovima za ulazak Srbije u EU, istakavši da nakon pozitivnih koraka sa kraja prošle godine, uključujuci podnošenje prijave za članstvo, Srbija ide u dobrom smeru a da će tajming do punopravnog članstva zavisiti od toga "kakve su namere i aspiracije same Srbije, kao i od obavljenog posla".

"Članstvo u EU je veoma važan cilj, ali treba da se obavi još veliki deo posla. Srbija je sada, nakon predaje zahteva za članstvo, na pravom početku svog puta ka EU", kazala je. SAD, prema rečima ambasadorke, snažno podržavaju pozitivne korake u procesu evropske integracije Srbije koji su se desili krajem prošle godine, uključujći ukidanje šengenskih viza.

Vorlik je istakla da Srbija ima "veoma važnu ulogu u regionu" i dodala da je "u interesu Beograda da se usredsredi na rešavanje otvorenih pitanja sa svim svojim susedima". Povodom očekivanog usvajanja rezolucije o Srebrenici u parlamentu Srbije, Vorlik je kazala da SAD podržavaju svaki korak koji doprinosi da se reše problemi iz prošlosti.

Nova ambasadorka SAD ponovila je da su se Vašington i Beograd "složili da se ne slažu o Kosovu", ali je istakla da to ne znači da sa srpskim zvaničnicima neće razgovarati o brojnim drugim pitanjima za koje postoji zajednički interes.

Pogledajte još