Neredi u Estoniji, Moskva sprema odgovor

MOSKVA, 27. aprila 2007. (Beta) - Jedna osoba je poginula, a oko 60 je povređeno u noćašnjim neredima u Talinu, koji su izbili zbog odluke estonskih vlasti da izmeste spomenik i grobnice sovjetskih vojnika.

Uprskos oštrim protestima Moskve, vlasti Estonije su noćas demontirale spomenik bronzanom vojniku, prenele ga na vojno groblje i počele ekshumaciju posmrtnih ostataka vojnika, što je izazvalo dosad najveće proteste protivnika takvog akta, najviše Rusa koji žive u Estoniji.

Estonska policija rasturila je protest zaštitnika spomenika, nakon čega su se demonstranti rasturili na veće grupe. Po različitim podacima, grupe od hiljadu do nekoliko hiljada išle su po centru grada, razbijale izloge, stakla, palile kioske, udarale po automobilima.

Bojeći se novih nereda, estonske vlasti su odlučile da privremeno obustave ekshumaciju posmrtnih ostatataka, saopštio je ministar odbrane Jak Avikso.

Protiv oko 300 uhapšenih učesnika nereda biće podignute krivične prijave za kršenje javnog reda i mira.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je oštro osudilo odluku Talina, upozoravajući da će se skandal odraziti na odnose Rusije sa NATO i EU, dok će Gornji dom ruskog parlamenta danas predložiti prekid diplomatskih odnosa sa Estonijom.

Pogledajte još