Lični stav: 7 razloga zašto podržavam Anu

Jeste, u ekspozeu se ne pominju neke važne stvari, koje su možda zaista trebale tamo da se nađu. Ali u njemu ima toliko stvari koje se nikad ranije nisu pominjale – i to je osnovna vrednost tog dokumenta!

Reakcijama, pitanjima, istupima, kritikama koje stižu od opozicije sam, blago rečeno, razočaran. Kroz bedne floskule, bavljenje (a čime drugim nego) kanalizacijom i sramotne kvalifikacije, opozicionari su listom pokazali da pojma nemaju o tome šta je digitalizacija, šta su nove tehnologije i šta mogu da znače za Srbiju. Svojim izjavama su plastično demonstrirali svoje neznanje, pa time ujedno i dali obrazloženje za svoj dosadašnji nerad i/ili nedostatak zanimanja za ove teme.

Ni pripadnici aktuelne vlasti se nisu do sada baš proslavili poznavanjem tematike. Ali, oni koji optužuju premijerku da je nova Vlada zadržala iste likove i zameraju manjak kadrovskih reformi u Vladi, zanemaruju realnost političke scene u Srbiji. Neozbiljno je očekivati da Ana „prepakuje“ sastav Vlade bez uvažavanja takve realnosti. Pre će biti da poseduje dovoljno hrabrosti da u takvom okruženju uradi najbolje što može.

U poslu koji joj predstoji sigurno može računati na pomoć IT zajednice. Postoje i teme oko kojih se ne slažemo i oko kojih ćemo žestoko ukrstiti argumente, ali po prvi put ikada u Srbiji – postoji otvoren kanal za ozbiljnu komunikaciju između IT industrije i Vlade RS. I to sa nekim kome pomoćno osoblje ne štampa e-mail poruke svakog jutra. Sa nekim ko zna šta je digitalizacija, šta je gejming i sve one ostale reči kojih se plaše naši političari.

Sedam razloga zašto podržavam Anu:

- Fokusirana je na prave teme
-Ne plaši se izazova
- Spremna je da razgovara
- Digitalno je pismena
- Nestranačka je ličnost
- Poseduje zavidan nivo znanja, ali istovremeno
- Spremna je da uči

Malo li je u Srbiji danas?

Autor: Milan Šolaja, CEO @ Vojvodina ICT Cluster

Pogledajte još