Danas počinje Novi tvrđava teatar u Čortanovcima!

Novi tvrđava teatar do sada je publici predstavio niz izuzetnih pozorišnih ostvarenja iz zemlje i regiona. Deo njegove istorije neki su od ponajboljih reditelja današnjice, najbolji glumci, kompozitori, scenografi, kostimografi... Na njemu su, između ostalih, učestvovali: Bitef teatar, Atelje 212, Srpsko narodno pozorište, Novosadsko pozorište/Ujvideki Szinhaz, NP Subotica, pozorišta iz Sarajeva, Bukurešta, Beča, Strazbura, Sombora, Niša, Varaždina, Zagreba, Užica, Šapca...

Selektorka festivala Vida Ognjenović kaže da su dobra predstava i njen odjek u umetničkom i širem društvenom kontekstu bili osnovno polazište za sastav festivalskog repertoara.

- Moje osnovno polazište za sastav festivalskog repertoara je, pre svega, dobra predstava i njen odjek u umetničkom i širem društvenom kontekstu. Malo šta može da korumpira taj kriterijum, jer on nije nimalo skučen i jednostran, pošto dobro znamo da predstavu, taj univerzalni scenski pogon kojeg pokreću ideje, dobrom čini mnoštvo činilaca. Savremeni scenski izraz je, naime, višestruko izoštren u teatarskom smislu kao i u društvenom angažmanu, pa među predstavama biram one koje spremno i žestoko odgovaraju na savremene izazove. Zato smatram da odabir treba da je slobodan i što manje uslovljen spoljnim ograničenjima, pa ni unapred zadatom temom festivala. I moto zbog toga izostavljamo. Naravno, jedan uslov je neizbežan - a to je da se predstava može izmestiti iz omeđenog u otvoren prostor, a da ne gubi od svoje zaokružene izražajne forme i strukture. Dovoljno - istakla je Vida Ognjanović.

Žiri čine teoretičar kulture i književnik Vladimir Kopicl, rediteljka Mia Knežević i glumica i rediteljka Kinga Mezei, a u čast nagrađenih biće izvedena predstava Međuigre - diplomska predstava studenata Vide Ognjenović.

Pedstave počinju u 21 čas. U takmičarskom programu biće izvedene predstave Fama o biciklistima Svetislava Basare u režiji Roberta Lenarda i produkciji pozorišta Ujvideki Szinhaz, Čuvari tvog poštenja Borisa Liješevića (Gradsko pozorište Podgorica), Jami distrikt Milene Bogavac u režiji Kokana Mladenovića (Trupa Jami District) i Nevidljivi ljudi Jelene Kajgo u režiji Nemanje Rankovića (Narodno pozorište Užice).

U nastavku vam predstavljamo kompletan repertoar:

Takmičarska selekcija

3. jul
Fama o biciklistima
Novosadsko pozorište/Ujvideki Szinhaz
Svetislav Basara u režiji Roberta Lenarda

4. jul
Čuvari tvog poštenja
Gradsko pozorište Podgorica
Autorski projekat Borisa Liješevića

5.jul
Jami distrikt
Trupa Jami District
Milena Bogavac u režiji Kokana Mladenovića

6. jul
VAN KONKURENCIJE
Ukrađena ličnos'
Milenko Vučetić/Milan Gutović

7. jul
Nevidljivi ljudi
Narodno pozorište Užice
Jelena Kajgo u režiji Nemanje Rankovića

8. jul
Dodela nagrada, u čast nagrađenih predstava “Međuigre”
Akademija lepih umetnosti i multimedija Beograd, Servantes u režiji Vide Ognjenović
(diplomska predstava studenata Vide Ognjenović, asistent Ivan Bosiljčić)

Vila “Stanković”
Vila “Stanković” se nalazi na Fruškoj gori kod naselja Čortanovci. Vilu je 1930. godine sazidao kardiolog Radenko Stanković, osnivač Medicinskog fakulteta u Srbiji. Stanković je bio i ministar prosvete za vreme vladavine kralja Aleksandra I i namesnik kralja Petra II Karađorđevića. Nacrte je izradio arhitekta Dragiša Brašovan koji je zaslužan i za izgled palate Banovine u Novom Sadu. Vila je urađena u stilu srpskih srednjovekovnih dvoraca a smeštena je u čortanovačkoj šumi na imanju koje obuhvata 35 jutara raspoređenih na šest nivoa-terasa.

Pogledajte još