Da li glavni krivac za vaš višak kilograma sedi s vama za stolom?

Prema rezultatima najnovijeg istraživanja, objavljenog u magazinu Personal Relationships, žene koje su ohrabrivane od strane svojih partnera u vezi sa izgledom, bile su znatno sklonije gubljenju viška kilograma.

Sa druge strane, žene koje su se osećale manje prihvaćeno od strane najbližih, bile su sklonije gomilanju suvišnih kilograma tokom vremena.

Do sada je bilo široko rasprostranjeno mišljenje da su uspeh u dijeti ostvarivale prvenstveno žene nezadovoljne svojim izgledom.

Međutim, stručnjaci sada ukazuju na to da nedostatak samopouzdanja može mnoge pripadnice lepšeg pola – odvratiti od vežbanja i ohrabriti ih da se prepuste hrani. Na jednom univerzitetu u Belgiji, naučnici su želeli da testiraju novu teoriju: da osećanje prihvaćenosti podstiče gubitak kilograma.

U istraživanju je učestvovalo preko 100 mladih žena – deo populacije najskloniji razvijanju nesigurnosti po pitanju izgleda - kojima su izmereni BMI, nivo samopouzdanja i briga u pogledu težine, i koje su odgovarale na pitanja o tome kakve su bile reakcije njihovih bližnjih na njihovu neisugrnost u pogledu fizičkog izgleda. Žene koje su imale najmanje podrške od porodice i prijatelja najviše su dobile na težini. Zanimljivo je da su čak i one žene, koje pre istraživanja nisu osećale nikakvu zabrinutost u vezi sa prekomernom težinom, počele da se goje nakon što su izjavile da su osetile pritisak od strane bližnjih.

Iako se čini logičnim da, ako nekome ko je gojazan kažete da dobro izgleda - to može biti protumačeno kao zeleno svetlo za dalje prejedanje, zapravo će dovesti do toga da osoba odluči da sama smrša iz svojih razloga, a ne zbog pritiska koji stvaraju porodica i prijatelji. Takođe, nedostatak samopouzdanja uzrokovaće dodatni stres i osećanje anksioznosti, koji mogu za posledicu imati prejedanje.

Na žalost, nećete moći uvek da sprečite negativne komentare, ali odgovor na nečiju zamerku poput “Hvala, ali to što si rekao/la nimalo ne pomaže”, mogao bi značajno da izmeni dalji tok komunikacije.

Izvor: Super žena

Pogledajte još