OKONČANO SUĐENJE! Brat Ane i Milice Dabović: Kriv sam!

Dabović, koji je sredinom septembra prošle godine uhapšen sa 2,4 kilograma kokaina na Brankovom mostu u Beogradu, rekao je da se nikada nije bavio opojnim drogama, niti ih prodavao ili imao bilo kakvu vezu s njima.

- Kriv sam što sam mislio da imam prijatelja, to je moj greh - rekao je Dabović.

On je dodao da je već preskupo platio to što mu se dogodilo, da bi vratio vreme, ali da je svestan da to ne može da učini.

- Sve ovo je veliko i gorko iskustvo - rekao je Dabović.

On je zahvalio svojoj porodici na podršci i izvinio im se za sve neprijatnosti koje im je pričinio.

- Želeo bih da budem uz svoju porodicu i decu - rekao je Dabović.

Suđenje je završeno tvrdnjom tužilaštva da je u postupku dokazano da je Dabović počinio krivično delo koje mu se stavlja na teret, kao i stavom branilaca da je policija do dokaza došla na nezakonit način, da je veštačenje izvršeno neprofesionalno i da je njihov klijent nevin.

Zamenica višeg javnog tužioca istakla je da je odbrana optuženog Dabovića "nelogična i neživotna", da su iskazi policajaca koji su uhapsili Dabovića u saglasnosti sa prikupljenim dokazima i snimkom hapšenja.

Odbrana Dabovića nije saglasna sa utvrđenim činjeničnim stanjem i nisu uspeli da objasne odakle otisak desnog Dabovićevog palca na ambalaži jednog paketa. Fizičko-hemijsko veštačenje o vrsti droge nije bilo sporno - istakla je zamenica tužioca.

Pozivajući se na nalaz veštaka neuropsihijatra, ona je dodala da je Dabović bio uračunljiv u trenutku hapšenja i da nema elemenata kojim bi se isključila njegova krivica.

Dabovićev branilac, advokat Sead Spahović, naglasio je da svi dokazi koji su izneti tokom suđenja, direktno ili indirektno potiču iz pretresa automobila u kojem se njegov klijent nalazio, naglasivši da je taj pretres izvršen protivzakonito.

- Svi dokazi su nezakonito pribavljeni i sve je nezakonito što proističe iz toga - rekao je Spahović.

On je podsetio da je kršenje ljudskih prava, koja su garantovana Ustavom, moguće samo ukoliko sud to dozvoli, što, kako tvrdi, u ovom slučaju nije učinjeno.

- Pretres može da počne bez prethodnog naloga suda, ali tada odmah mora da bude obavešten sudija, da vidi da li je sve bilo u redu. Ovde nije bilo naloga suda, niti je sudija obavešten. Sa činjenicama se upoznao tek na glavnom pretresu i zato je to nezakonito - objasnio je Spahović.

Današnji dan obeležile su i tvrdnje odbrane da nije dokazano da je praškasta materija, koja se nalazila u paketima u Dabovićevom automobilu, zapravo kokain i da je veštak koji je to trebalo da utvrdi "nekompetentan i nije profesionalno uradio svoj posao".

- Veštak je nekredibilan i to se pokazalo u unakrsnom ispitivanju. Gde god da sam pipnuo, videlo se da je šupalj - ocenio je Spahović i kao primer naveo nekoliko metoda utvrđivanja sadržaja paketa koje, kako tvrdi, veštak nije sproveo.

On je konstatovao da je pretres izvršen nezakonito, veštačenje nezakonito i neprofesionalno i da nema potrebe da se analiziraju iskazi optuženog Dabovića.

- Zbog toga što tužilac nije dokazao da je Dabović počinio krivično delo, tražim njegovo oslobađanje i ukidanje pritvora - zaključio je Spahović.

Presuda Milanu Daboviću za krivično delo neovlašćene proizvodnje i stavljanje u promet opojnih droga biće doneta naknadno.

Izvor: Tanjug
Foto: Facebook

Pogledajte još