Fed kup: Čekamo novu šansu

Fed kup je dobio ovogodišnje polufinaliste, a među njima nema naših igračica, koje nakon pet mečeva nisu uspelel da izbore prolaz među četiri najbolje ekipe. 

Pored Rusije, koja je pobedila Srbiju sa 3:2 i nastavila put ka trećoj tituli u ovom takmičenju, za polufinale su se još izborile Amerikanke, koje su pobedile Francusku sa 4:1, Čehinje koje su bile bolje od Nemica sa 3:2 i Italijanke, koje su savladale Ukrajinu sa 4:1. 

Naredna runda takmičenja zakazana je za 24. i 25. april, a finale je na programu 6. i 7. novembra. Naše takmičarke sada čekaju ishod žreba, kako bi videli sa kim će igrati za opstanak u Svetskoj grupi. 

Pre početka takmičenja gajili smo velike nade i verovali da možemo i do titule u Fed kupu, ali poraz je usledio i to pred domaćom publikom u Areni. Blizu 10.000 ljudi pratilo je igru Ane Ivanović i Jelene Janković, ali konačan ishod nije bio onakakv kakav smo priželjkivali. 

Jelena ohrabrila
Sada je veliko pitanje kome je ovaj poraz teže pao, da li Jeleni Janković ili Ani Ivanović. Jelena se reprezentaciji priključila u poslednjem trenutku, zbog povrede leđa, a onda je sjajno startovala i Srbiji donela prvi bod, nakon što je u subotnjem meču savladala Alisu Klejbanovu sa 2:1. Drugi dan je takođe odlično otvorila, pobedivši najbolju rusku igračicu Svetlanu Kuznjecovzu sa 6:3, 4:6, 6:3, čime je donela prednost Srbiji od 2:1.
Jelena je sve vreme igrala prilično agresivno, i aktuelnoj igračici br. 4 na WTA listi uspela je da nametne ogroman pritisak. Kuznjecova je posle izgubljenog prvog seta uspela da se vrati, ali uz sjajnu podršku publike Jelena nameće svoju igru i stiže do važnih poena u nastavku.
Protivnice Jelene Janković su tokom oba dana pokušavale da nateraju našu teniserku da se što više kreće i da poene beleži u pokretu, kako bi oživela povredu leđa i predala meč. Ali, uprkos ozbiljnim problemima koji je muče još od Australian Opena, Jelena je dokazala za u rodnom gradu uvek želi i može da igra i iznad realnih mogućnosti. 
(old_image)
Ana bez servisa
Nakon Jeleninih pobeda na teren je izašla Ana Ivanović, i tada se očekivalo da će protiv 32. igračice sveta Alise Klejbanove Ana uspeti da izbori pobedu i odvede nas u polufinale. Međutim, i ova protivnica je, za nekada svetski reket broj 1 i šampionku sa Rolan Garosa, bila prejaka. Samopouzdanje i sjajni servisi, koji su je nekada odlikovali, ponovo su potpuno izostali.
Kao i protiv Kuznjecove, dan ranije, Ana se i protiv Klejbanove nije proslavila. Problemi sa bacanjem loptice su se nastavili i posao je bio rešen u samo dva seta. 

Dubl izgubljen
Rezultat je bio izjednačen i pitanje pobednika odlučivalo se u dublu. Iako je prvobitno najavljeno da će dubl igrati Janković / Ivanović, selektor Vraneš je imao pravo da promeni odluku, nakon još jednog Aninog lošeg izdanja. Međutim, do izmene nije došlo. Rusija je takođe izašla u najjačem sastavu, Kuznjecova / Klejbanova. Prvobitno je najavljeno da će ovaj meč igrati Duševina / Pavličenkova, ali savezni kapiten Tarpiščev je promenio odluku.
Oficijelni spiker meča je pozvao navijače koji su se nalazili na višim nivoima da se približe terenu, kako bi napravili što bolju atmosferu i pomogli našim igračicama.
Uprkos naporima svih oko terena, Ruski dvojac je bio nezaustavljiv. Prvi set je okončan sa 6:1, a tokom drugog protivnice prave brejk u pravom trenutku i dolaze do konačnih 6:4, odnosno 2:0, što im donosi ukupnu pobedu od 3:2 i plasman u polufinale Fed kupa. 
(old_image)
Nakon meča Ruskinje su bile presrećne što su uspele da obezbede prolaz na terenu protivnica:
- Ovo su bili zaista dobri i teški mečevi. Drago mi je što smo pobedile, jer se na kraju samo to i računa - rekla je Kuznjecova. 

Druga Ruskinja, Alisa Klejbanova je dodala:
- Prvi dan mi je bio jako težak, ali najvažnije je da sam uspela da se oporavim za drugi meč i mislim da sam igrala jako dobro protiv Ane. Pobede mi mnogo znače, kao i plasman u narednu fazu takmičenja. 

Jelena Janković je utiske sumirala na sledeći način:
- Sigurno je da sam razočarana, ali moram da kažem da smo dali sve od sebe na terenu. Imali smo veliku priliku da odemo korak dalje u Fed kupu, ali na kraju smo izgubile u dublu. Teško je, ali ništa ne možemo da promenimo. Mečevi su bili sjajni i nadam se da ćemo sledeći put uspeti da uradimo više. 

Možda najvažnije pitanje, na koji su svi želeli da čuju odgovor nakon duela sa Rusijom, bilo je upućeno selektoru Vranešu, a odnosilo se na to zašto je izbor za dubl pao na Anu Ivanović?
- Moja procena je bila da je ona bila spremnija od preostale dve igračice. Tokom prethodnih mečeva je pokazala da joj se forhend vratio, ali na kraju se ispostavilo da naš tim nema nijednu izrazitu dubl igračicu. Šteta što posao nismo uspeli da završimo u singlu. Za ubuduće moramo da napravimo plan i da više uputimo igračice u igre parova - rekao je Vraneš. 
Uprkos raznim komentarima koji su se tokom Fed kup vikenda mogli čuti o igri Ane Ivanović, ona je na kraju mečeva rekla:
- Zadovoljna sam kako sam igrala u Areni. U nedelju je igra bila mnogo bolja nego u subotu, dosta sam se kretala i izlazila napred. Međutim, Klejbanova je bila bolja. Tokom dubla sam osetila neke probleme, ali nije bilo ništa strašno - rekla je nekada igračica broj 1.
Nakon žreba koji će biti održan 10. februara, znaćemo protiv koga ćemo igrati za opstanak u Svetskoj grupi Fed kupa. 

Katarina Stojković

Pogledajte još