PREVISOKA CENA ŽENSTVENOSTI: Sedenje prekrštenih nogu je opasnije nego što mislite!

Taj položaj izgleda elegantno i seksi, a povezuje se sa ženstvenošću. Ali, previsoka je cena ženstvenosti ako tako zaustavljate cirkulaciju u nogama.

Ovo su najčešći problemi ljudi koji često sede s prekrštenim nogama:

Paraliza peronealnog nerva

Ovo stanje rezultat je sedenja u istom položaju po nekoliko sati. Osim toga, držanje tela u bilo kom istom položaju tokom dužeg razdoblja vodi ovoj vrsti paralize. Studija je pokazala da je najrizičnije upravo sedenje prekrštenih nogu.

Visok pritisak

Sedenje na ovaj način dokazano povećava krvni pritisak. Čak i ako nemate problema s visokim pritiskom, izbegavajte prekrštanje nogu radi boljeg zdravlja i prevencije eventualnih kasnijih problema s cirkulacijom.

Neravnoteža karlice

Dugotrajno sedenje gde jedna noga visi preko druge dovodi do skraćivanja unutrašnjeg butnog mišića i izduživanja spoljašnjeg.

Paukove vene

Imate li naviku dugo da sedite prekrštenih nogu, šanse od razvijanja varikoznih vena mnogo su veće. Iako je to, pre svega, stvar genetskih predispozicija, postoji rizik od upale komprimiranih vena. U krvnim sudovima postoje maleni ventili koji sprečavaju krv da teče u suprotnom smeru.

Dok sedite s prekriženim nogama, raste pritisak na vene i usporava se krvotok. Krvne žlezde se sužavaju i postepeno oslabljuju pa i krv počinje teći u pogrešnom smeru. Zbog toga se krv može izlivati u noge, a vene oticati.

Izvor: Kurir
Foto: Ilustracija/Pixabay

Pogledajte još