DUBROVAČKE LETNJE IGRE: Karmina Burana za početak muzičkog programa!

Bogat ovoletnji muzički program 68. Dubrovačkih letnjih igara otvaraju izvedbom Karmine Burane u utorak, 11. jula s početkom u 21:30 sati ispred crkve sv. Vlaha, koju posvećuju mo. Vjekoslavu Šuteju, uspešnom direktoru muzičkog programa Igara i svetski uglednom dirigentu. Maestro Šutej, pre petnaest godina je muzički program 53. Igara otvorio spektakularnom izvedbom Karmine Burane, delom koje je postalo simbolom njegove neraskidive veze s Gradom.

Uz Zagrebačku filharmoniju kao najstariji i najugledniji hrvatski orkestar koji je uvek garancija vrhunskog muzičkog doživljaja, a koja mo. Šuteja nosi u srcu kao voljenog i nikad prežaljenog šefa dirigenta, Karminu Buranu izvodi i Dubrovački simfonijski orkestar kao snažna potpora muzičkom programu Igara i kao orkestar koji je Karminu Buranu izveo 2002. pod dirigentskom palicom mo. Šuteja. Horske deonice izvodi ugledni Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, a sve to pod dirigentskom palicom Ivana Josipa Skendera, Šutejevog učenika, koji je danas stalni dirigent Cantus Ansambla, zborovođa u Operi HNK u Zagrebu te asistent Uroša Lajovica na Muzičkoj akademiji. Međunarodni tim solista čine Oven VILLETS koji će još jednom ovo leto nastupiti pred festivalskom publikom i to kao Orlando u istoimenoj operi, zatim austrijska koloraturni sopran Nicola Proksch te bariton Nikola Mijailović koji se diči brojnim priznanjima širom sveta, nastupima u najuglednijim operskim kućama poput Boljšoj, la Scale ili Teatra Kolon, u kojima nastupa uz operske velikane kao što su Luciano Pavarotti, Jose Cura i drugi.

Velebna kantata Karmina Burana za sopran, tenor, bariton, zbor i orkestar nemačkog kompozitora Karla Orffa već je svojim prvim verzijama osvojila publiku, a to se nije promenilo ni do današnjih dana. Delo donosi 24 pesme iz srednjevekovne kolekcije pod istim imenom. Najpoznatija od njih, uvodna i ujedno završna O fortuna, često je izvođena i samostalno. Ovu izvedbu podržao je Grad Zagreb, a s obzirom na veliki interes festivalske publike, još mali broj karata za ovu izvedbu dostupan je na blagajnama u prizemlju Festivalske palate (Od siguro 1) i u LUZIA.

Pogledajte još