Srbija na dobrom putu u EU

BRATISLAVA, 8. februara 2010. (Beta) - Predsednici skupština Srbije i Slovačke, Slavica Đukić-Dejanović i Pavol Paška, ocenili su u ponedeljak u Bratislavi da je Srbija na dobrom putu ka Evropskoj uniji, a Paška ponovo potvrdio da je Slovačka spremna da na tom putu u svakom pogledu pomogne Srbiji.

"Na putu u EU Srbija u Slovačkoj ima dobrog prijatelja i podršku", kazao je Paška novinarima posle razgovora sa Slavicom Đukić-Dejanović, javljaju slovački mediji.

Da je Srbija zakoračila ispravno, prema Paškinim rečima potvrđuju trgovinski sporazumi i ukidanje viza za putovanje državljana Srbije u EU, a takođe i napori Srbije da se deblokira Sporazum o stabilizaciji i asocijaciji sa Unijom. "Srbija u Slovačkoj ima ogromnu podršku i zbog istorijskih aspekata. Nalazimo mnogo istorijskih paralela i iskustava koje želimo da razmenimo", rekao je Paška.

Predsednica Narodne skupštine Srbije zahvalila je svom domaćinu za podršku Slovačke u svim aktualnim ključnim pitanjima za Srbiju - počev od procesa integracije u EU do pitanja Kosova. Slovačka je jedna od nekoliko članica EU koje, uprkos stavu većine, principijelno odbijaju da priznaju nezavisnost Kosova, jer su uverene da je ona proglašena u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

Pogledajte još