Očekujemo još dobrih vesti iz Srbije

BEOGRAD, 8. februara 2010. (Beta) - Šef Delegacije Evropskog parlamenta za Zapadni Balkan Eduard Kukan izjavio je da bi zahtev Srbije za članstvo u Evropskoj uniji mogao da bude razmatran u maju ili junu, ali i ukazao da će biti teško ići dalje bez rešavanja pitanja saradnje sa Haškim tribunalom.

"Opšte raspoloženje ovde (u Briselu) je da bi to (razmatranje aplikacije) moglo da se dogodi u maju ili junu ove godine", rekao je Kukan za emisiju "Evronet" Produkcijske grupe Mreža i ukazao da je najvažnije rešiti pitanje preostale dvojice haških optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Kukan je rekao i da se raspoloženje EP prema Srbiji menja u pozitivnom smeru. "To je zaista dobro, ali je sada mnogo važnije pitanje kako zadržati tu dobru atmosferu i u toku ove godine tako da očekujemo još dobrih vesti iz Srbije", dodao je on.

Kukan je ocenio da su događaji iz decembra prošle godine doprineli boljoj slici o Srbiji u Evropskoj uniji i u Evropskom parlamentu i konstatovao da je kandidatura Srbije za članstvo u EU bio dobar potez vlasti u Beogradu.

Pogledajte još