Nagrađivani ZKM-ov „Hinkemann“ na 68. Dubrovačkim letnjim igrama!

0

Prva dramska izvedba na 68. Dubrovačkim letnjim igrama predstava je Hinkemann u režiji Igora Vuka Torbice i izvedbi Zagrebačkog pozorišta mladih. Ova „antiratna oda“ na repertoaru Igara je u sredu, 12 jula na terasi tvrđave Revelin, s početkom u 21.30 sati.

Nastao prema ekspresionističkoj i antiratnoj drami Nemački Hinkemann Ernsta TOLLERE, koji je dolaskom Hitlera na vlast izbegao iz Nemačke u SAD-e, ZKM-ov Hinkemann u dramaturgiji Katarine Pejović te režiji jednog od najistaknutijih beogradskih reditelja mlađe generacije Igora Vuka Torbice, svojevrsni je spoj dramskog, fizičkog i kabaretskog pozorišta. Neka od pitanja koja ova predstava, koju su kritičari nazvali „mračnom i uznemirujućom“ problematizira su: Kakve šanse za „normalan“ i „srećan“ život ima čovek koji je prošao kroz pakao rata, iz njega izašao kao invalid, lišen muškosti, i živi u društvu koje mu ne omogućava niti elementarne uslove za egzistenciju? Ali i: Daje li nam društvo i stvarnost u kojima živimo ikakve odgovore na naša lična pitanja o smislu i o svrsi?

Hinkemann je višestruko nagrađivana predstava, koja je u prošloj godini, između ostalog, osvojila Nagrade hrvatskog glumišta za najbolju dramsku predstavu u celini i za najbolju glavnu mušku ulogu kojom je nagrađen Rakan Rushaidat za ulogu Hinkemanna. Nagradu za najbolju mušku ulogu na Gavellina večerima dobio je Ozren Grabarić za ulogu majstora ceremonije, takođe nagrađen i Nagradom Veljko Maričić za najbolju mušku ulogu. Hinkemann je proglašen najboljom predstavom i na Međunarodnom festivalu Malih scena u Rijeci, na Međunarodnom festivalu alternativnog i novog teatra INFANT i drugima. Pored pomenutih Rakana Rushaidata i Ozrena Grabariću zapažene uloge u Hinkemannu ostvarili su: Mia Biondić, Frano Mašković, Doris Šarić Kukuljica, Milica Manojlović, Dado Ćosić, Jasmin Telalović, Petar Leventić, Milivoj Beader, Vedran Živolić, Marica Vidušić Vrdoljak i Nađa Perišić Radović. Hvaljenu scenografiju potpisuje Branko Hojnik, kostimografiju Doris Kristić, a oblikovanje scenskog pokreta Blaženka Kovač Carić. Autori muzike su braća Alen i Nenad Sinkauz, dok je svetlo oblikovao Aleksandar Čavlek.

Pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, festivalska će publika ovo gostovanje Zagrebačkog kazališta mladih moći pogledati 12. jula na terasi tvrđave Revelin s početkom u 21 i 30 sati. Ulaznice su dostupne na blagajnama u Festivalskoj palati, u LUZIA te na lokaciji izvedbe, 1 sat pre početka predstave. Svi stanovnici Županije dubrovačko-neretvanske ostvaruju pri kupovini ulaznica popust od 30%.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.