Kanađani prikupili 113 miliona dolara za Haiti

OTAVA, 9. februara 2010. (Beta)- Kanađani su do ponedeljka priložili više od 113 miliona dolara kao pomoć stanovništvu Hatija postradalom od januarskog razornog zemljotresa.

"Dobrovoljni prilozi i manifestacije za njihovo sakupljanje prevazišle su sva očekivanja dokazujući da su Kanađani bili duboko pogođeni nesrećom na Haitiju i da su nesebično i izdašno pomogli", izjavila je ministarka za Međunarodnu saradnju Bevreli Oda.

Kanadska vlada je obećala da će udvostručiti sumu svih pojedinačnih donacija priloženih od 12. januara do 12. februara. posredstvom registrovanih humanitarnih organizacija. Sva prikupljena-udvostručena sredstva Kanadska agencija za međunarodni razvoj (CIDA) usmeriće za pomoć Haitiju posredstvom kanadskih i međunarodnih humanitarnih i razvojnih organizacija.

Ista državna agencija već je distribuirala šatore, opremu, sredstva za higijenu i drugu najnužniju i hitnu pomoć u vrednosti od 85 miliona dolara posredstvom agencija UN, Međunarodnog crvenog krsta i kanadskih organizacija Ker (Care), Lekari sveta, Spasimo decu i drugih.

Pogledajte još