Odbor osudio napada na Ilića

BEOGRAD, 9. februara 2010. (Beta) - Skupštinski Odbor za odbranu i bezbednost u utorak je oštro osudio napad na lidera Nove Srbije Velimira Ilića i zatražio kaznu za napadača u skladu sa zakonom.

U zaključku koji je jednoglasno usvojen navedeno je da napadi na poslanike narušavaju političku stabilnost.

Poslanik Nove Srbije Miroslav Markićević rekao je da postoji sumnja da su preošlonedeljni napad u centru Beograda i prošlogodišnji napadi na Ilića "možda povezni". On je zatražio od državnih organa da odgovore koji su motivi napada, da li postoji politička pozadina, da li policija može da garantuje bezbednost, da li je napadač imao saučesnika i da li su skupu prisustvovali pripadnici MUP-a i BIA u civilu.

Poslanik Demokratske stranke Srbije Dragan Šormaz naveo je da napadač na ruci ima istetoviran lik ubijenog premijera Zorana Đinđića. On je pitao da li je napadač imao neki predmet u ruci prilikom napada na Ilića. Poslanik Demokratske stranke Marko Đurišić naveo je da napad na Ilića treba svi jedinstveno da osude, kao i svako nasilje prema drugima ističući da za takve postupke ne može da se traži opravdanje.

Odgovarajući na pitanja poslanika, Miroslav Panić iz Bezbednosno-informativne agencije je rekao da nijedan pripadnik BIA nije bio na skupu kada je Ilić napadnut. Direktor policije Veljović takođe je naveo da na skupu nije bilo pripadnika policije u civilu, kao i da nije konstatovano da je Stojadinović prilikom napada u ruci imao bilo kakav predmet.

Pogledajte još